Posta Romana versus Fan courier

Incarcat la data: 03 Februarie 2012

Autor: mocean silvia ioana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 44995 kb

Istoric
    

Fenomenul de “posta” a aparut pe teritoriul actualului stat roman in evul mediu prin intermediul celor numiti „calarasi” si „lipcani”, fiind considerat drept o modalitate de transmitere a poruncilor voievozilor in tot teritoriul detinut, prima atestare a unui astfel de serviciu fiind in 1399 in documentul numit “Hristovul”.
    

 

in secolul XVIII sub conducerea lui Constantin Mavrocordat are loc unificarea serviciilor de curierat in servicii de stat, servicii ce urmeaza a se organiza in hanuri de posta ce permit o data cu postalioanele – carutele destinate transportului obiectului de curierat- transportul calatorilor contra unei anumite taxe. Aceste servicii nu raman multa vreme sub grija statului ele fiind arendate pe perioade de trei ani pana la revolutia din 1948.
    

 

Dupa 1850 apar birourile postale, 30 la numar, fiind prezente in marile orase. in 1852 apare serviciul de corespondenta pentru particulari sub supravegherea Ministerului de Finante.
   

 

Intre anii 1857-1862 se introduce, etapizat, monopolul de stat asupra activitatii de posta. La 12 noiembrie 1857, o comisie intrunita la Iasi a hotarat introducerea timbrelor postale pe teritoriul Moldovei.
    

 

In 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unit serviciul postal cu cel telegrafic, la care, in 1893 s-a adaugat si serviciul telefonic.     

 

La 1 mai 1865, se introduce serviciul abonamentelor prin posta la presa din tara si strainatate urmand ca in acelasi an sa aiba loc si organizarea serviciilor de posta rurala.

 

Parcursul curieratului pe teritoriul romaniei sufera numeroase modificari, cantitatea servicilor marindu-se de la an la an, sub emblema statului si denumirea generala de”posta”. In 1989, avand in vedere schimbarile politice realizate are loc infiintarea Ministerului Postelor si Telecomunicatiilor, denumit ulterior Ministerul Comunicatiilor.

 

In luna septembrie 1990 Regia Autonoma "ROMPOSTTELECOM", care a functionat pana in luna iunie 1991, prin aceasta masura fiind realizata separarea intre organul de reglementare si operatorul serviciilor. In  1991, Guvernul Romaniei dispune desfiintarea R.A. "Romposttelecom" si separarea activitatilor prin infiintarea a patru regii autonome, si anume: R.A. Posta Romana, R.A. RomTelecom, R.A. Radiocomunicatii si Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor.

 

In acest an Posta Romana pierde piata de monopol in fata firmelor private de curierat si anume se infiinteaza prima astfel de firma, Cargus Curier National.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Posta Romana versus Fan courier". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: POSTAposta romanacurierat
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan