Structura organizatorica si legaturile dintre compartimente

Incarcat la data: 15 Ianuarie 2013

Autor: petrareanu anca

Pret: 80 credite

Numar pagini: 34

Tip fisier: zip

Marime fisier: 57 kb

„Pericolul sta in tendinta de a transmite principiile administrarii ca si cum ar fi legi stiintifice, cind ele sunt doar ceva mai mult decit niste mijloace administrative despre care s-a constatat ca functioneaza bine in anumite conditii, dar care nu au fost niciodata testate.” (Joan Woodward)
           
Evolutia structurii organizationale – ca instrument managerial – este marcata de evolutia sociala, in general, si de cea a productiei in special. Aflate in economia naturala, gospodariile isi realizau scopul – asigurarea existentei – impartind sarcinile intre membrii familiei, autoritatea necontestata fiind cea a capului familiei. Aparitia marilor intreprinderi a solicitat angajarea unor salariati. Dimensiunile si complexitatea redusa a activitatilor au permis o distribuire verbala a sarcinilor. Intrate in obisnuinta si, ulterior, in traditia micii organizatii, sarcinile erau indeplinite fara a necesita interventii majore din partea conducatorului sau patronului. 
           
Cresterea economica generata de industrializare a condus nu numai la o crestere a marimii organizatiilor, ci si la o multiplicare a interdependentelor dintre angajatii si compartimente.Sarcinile, drepturile si obligatiile atribuite fiecarui angajat s-au diversificat si complicat intr-o asemenea masura incit dirijarea si controlul lor au impus necesitatea crearii unor norme, standarde.            
Toate organizatiile trebuie sa-si asigure o activitate continua, directionata catre atingerea unui anumit tel. Anumite elemente, cum este alocarea sarcinilor, supervizarea si coordonarea sunt dezvoltate ca activitati regulate. Asemenea regularitati constituie structura organizatiei si faptul ca pot fi combinate in diferite moduri inseamna ca organizatiile pot avea structuri diferite.
             
Structura organizatorica rationala a unei organizatii constituie premisa necesara in asigurarea functionarii normale a compartimentelor de munca, in repartizarea precisa a responsabilitatilor, in stabilirea riguroasa a dependentelor ierarhice, a unitatii dintre responsabilitatea unei functii si puterea de decizie, in asigurarea unor legaturi clare in interiorul organizatiei respective, in trasarea unor canale cit mai scurte pentru transmiterea operativa a informatiilor etc.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Structura organizatorica si legaturile dintre compartimente". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTEStructura Organizatoricaproiect management
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan