Contabilitatea financiara a cheltuielilor si veniturilor la o societate comercială

Incarcat la data: 27 Aprilie 2011

Autor: bratu florian

Pret: 100 credite

Numar pagini: 40

Tip fisier: zip

Marime fisier: 109 kb

1.  Aria de  definitie si aplicabilitate. Termeni si concepte cheie specifice cheltuielilor si veniturilor.


Contabilitatea financiara are rolul de a inregistra tranzactiile intreprinderii cu mediul ei extern, pentru determinarea periodica si sistematica a situatiei patrimoniale si financiare, cat si a rezultatelor operatiilor efectuate. Lumea contabila are o imagine clara si complexa asupra veniturilor si cheltuielilor. Ea este consecinta eforturilor depuse de IASB care, in Cadrul general pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare prezinta definitiile celor doua concepte astfel:


Veniturile reprezinta cresteri ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de intrari sau cresteri ale activelor sau descresteri ale datoriilor care se concretizeaza in cresteri ale capitalului propriu, altele decat cele rezultate din contributii ale actionarilor.


Cheltuielile reprezinta diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale activelor sau cresteri ale datoriilor care se concretizeaza in reduceri ale capitalului propriu, altele decat cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari.


Pentru reprezentarea cheltuielilor si veniturilor se porneste de la caracterul de proces al activitatilor consumatoare de resurse si producatoare de rezultate. Ocazionarea cheltuielilor si crearea veniturilor se deruleaza in mai multe etape succesive sau simultane  de timp.


In cazul procesului cheltuielilor se intalnesc patru momente: angajarea, consumul, platile, imputarea. Angajarea are loc in momentul in care se contracteaza obligatia baneasca generatoare de plati sau consumatoare de resurse. Exemplu. in cazul unei aprovizionari cu materiale de la furnizori angajarea cheltuielilor intervine in momentul in care s-a creat obligatia baneasca fata de furnizori de a plati stocurile primite de la acestia.


Consumul este specific utilizarii efective sau “sacrificarii” resurselor in scopul satisfacerii unor nevoi productive sau neproductive, dupa caz. Exemplu, utilizarea materialelor in procesul de productie in scopul obtinerii de produse, lucrari si servicii.


Platile constau din achitarea unei sume de bani ca echivalent in cadrul relatiilor financiare. Exemplu: achitarea obligatiei fata de furnizori pentru materialele aprovizionate de la acestia reprezinta o plata ca echivalent; in schimb, plata impozitului pe profit reprezinta un transfer fara echivalent.


Imputarea reprezinta momentul cand cheltuielile sunt decontate sau repartizate asupra rezultatelor obtinute in cadrul procesului de creare a veniturilor se delimiteaza patru momente: productia; facturarea sau vanzarea pe credit; incasarea; incorporarea.


Productia este momentul crearii rezultatului ca produs al activitatii consumatoare de resurse. Exemplu: la o intreprindere producatoare, aceasta faza se identifica cu productia in curs de fabricatie si productia finita. Facturarea sau vanzarea pe credit consta in transferarea dreptului de proprietate de la vanzator la client.

Incasarea reprezinta etapa in care rezultatul vandut se transforma in bani. Incorporarea este o etapa strict contabila prin care veniturile sunt inglobate in rezultate pentru a absorbi cheltuielile corespondente.


Analiza de mai sus, cu privire la momentele ocazionarii cheltuielilor si crearii veniturilor, se regaseste si in contabilitatea financiara. Respectand principiul independentei exercitiilor, toate operatiile care determina cheltuieli si venituri sunt inregistrate in momentul generarii sau angajarii lor. in mod corespunzator se organizeaza o << contabilitate de angajamente >> sau << accrual accounting >>. Ea presupune individualizarea si reflectarea cheltuielilor in faza de angajare si consum, iar a veniturilor in momentul obtinerii si a realizarii lor   
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Contabilitatea financiara a cheltuielilor si veniturilor la o societate comercială". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FINANCIARAContabilitateaCHELTUIELIVENITURI
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan