Posta romana: proiect practica marketing

Incarcat la data: 16 Ianuarie 2013

Autor: turcu adriana

Pret: Gratuit

Numar pagini: 19

Tip fisier: zip

Marime fisier: 37 kb

Posta de pe meleagurile romanesti este cunoscuta inca din Evul Mediu. Ea a fost infiintata din nevoia de a transmite poruncile voievozilor pana la limitele teritoriului aflat in stapanirea lor. Curierii domnului se slujeau de cai, pe care locuitorii satelor si oraselor tranzitate erau obligati sa-i puna la dispozitie.

Primul document privind existenta serviciilor postale pe teritoriul tarii noastre este "Hrisovul" dat de domnitorul Mircea cel Batran, in anul 1399, la Giurgiu. Prin acesta, localitatile erau obligate sa puna la dispozitia curierilor domnesti mijloace de transport, cai si carute pe doua roti, numite olace. La inceputul ei, posta cuprindea mai ales serviciul de transport al calatorilor si al corespondentei oficiale a domnilor si marilor dregatori.

In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, domnitorul Constantin Mavrocordat stabileste ca toti curierii sa treaca la stat, cu toate cheltuielile. Se construiesc localuri pentru calatori si functionari - asa numitele hanuri de posta, grajduri pentru cai si se accepta si calatoria publicului cu postalioanele, contra unei taxe. Pana la Revolutia din 1848, postele au fost arendate unor particulari, de regula pentru perioade de cate 3 ani.

Dupa 1850, in orasele de resedinta administrativa, statiile de posta orasenesti au fost transformate in birouri postale. in acea perioada existau 30 de curse postale, cu statii de posta, al caror punct nodal era Craiova. Din anul 1852 este organizat serviciul de corespondenta pentru particulari, sub supravegherea Ministerului de Finante.

Intre anii 1857-1862 se introduce, etapizat, monopolul de stat asupra activitatii de posta. La 12 noiembrie 1857, o comisie intrunita la Iasi a hotarat introducerea timbrelor postale pe teritoriul Moldovei. Au fost tiparite cu o presa manuala, bucata cu bucata, patru valori ale primei emisiuni "Cap de bour", pusa in vanzare pe data de 22 iulie 1858.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Posta romana: proiect practica marketing". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTEposta romanaproiect practica marketing
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...