Merceologia produselor alimentare

Incarcat la data: 19 Martie 2011

Autor: fort adina

Pret: 80 credite

Numar pagini: 49

Tip fisier: zip

Marime fisier: 96 kb

Specificul, obiectul si importanta Merceologiei produselor alimentare

Merceologia, ca stiinta a marfurilor studiaza aspectele economice, tehnice, sociale si ecologice pe care le implica producerea, comercializarea si utilizarea marfurilor. Cercetarea produselor este sistemica adica permite cunoasetrea tuturor conditiilor si a factorilor ce tin de conceptia, realizarea, comercializarea si utilizarea marfurilor in acord cu interesele consumatorilor si cele ale mediului ambiant.


Merceologia este un domeniu de cercetare distinct, bine individualizat, avand propriile sale notiuni, principii, tehnici, metode si mijloace orientate in mod unitar spre cercetarea complexa a marfurilor.


Merceologia este preocupata de calitate ca element esential al progresului economico-social marfurilor, in stransa legatura cu nevoile oamenilor si in toata complexitatea sa de la concept pana la concretizare practica.


Merceologia produselor alimentare intregeste grupul disciplinelor merceologice propriu-zise cat si a celor conexe contribuind la studiul complex si complet al tuturor tipurilor de marfuri existente pe piata – Bazele merceologiei, Expertize merceologice, Informatica merceologica, Standardizare, Estetica marfurilor, Managementul calitatii.
 


Merceologia produselor alimentare este o disciplina tehnico-economica aflata in conexiune cu numeroase alte domenii de cercetare: tehnologia, biologia, chimia, biochimia, medicina (morfologie, fiziologie, microbiologie, parazitologie, igiena alimentara), economie, drept. La randul sau Merceologia produselor alimentare este o sursa de preluare a unor elemente de catre alte stiinte ceeace ii confera un caracter multi si interdisciplinar.


Merceologia produselor alimentare studiaza proprietatile organoleptice, fizice, chimice si biologice a produselor alimentare prin intermediul carora aceste tipuri de produse au valoare de intrebuintare si indeplinesc functii specifice, bine determinate.


Produsele sunt toate acele bunuri materiale rezultate in urma unui proces de productie. Un produs este considerat alimentar daca indeplineste 3 conditii:


- contine substante nutritive (trofine);
- satisface functia fiziologica a alimentatiei (inclusive apetitul);
- este acceptat ca aliment intr-o comunitate umana.
Sub denumirea de ” produs alimentar” sunt incluse si bauturile, inclusiv apa, introduse intentionat in produsele alimentare in cursul prepararii, fabricarii sau altor tratamente. Termenul nu cuprinde hrana pentru animale, animalele vii (cu exceptia celor care sunt preparate in vederea consumului uman, plantele inainte de recoltare, tutunul si produsele din tutun, reziduuri si contaminanti).
Produsul alimentar devine marfa alimentara in momentul intrarii in circuitul comercial prin intermediul caruia este procurat de catre consumatori.
Produsele alimentare prezinta o importanta vitala deoarece constituie hrana zilnica a oamenilor furnizand necesarul de energie si substante nutritive. Produsele alimentare prin insusirile pe care le au pot mentine, imbunatati sau afecta starea de sanatate a oamenilor.
 Merceologia produselor alimentare studiaza factorii care influenteaza calitatea produselor alimentare pe intreg circuitul logistic pe parcursul caruia marfurile alimentare isi pot modifica insusirile calitative.
 Circuitul logistic al marfurilor alimentare este format din urmatoarele etape:
- etapa conceptiei (generarea ideilor de produse noi, retete de fabricatie, etc);
- etapa fabricatiei (materii prime, procese tehnologice, utilaje, personal direct productiv);
- etapa transportului (tipuri de transport, metode si materiale de ambalare, mijloace de transport, conditiile de mediu pe durata transportului);
- etapa depozitarii (incinte de depozitare, metode de depozitare, conditionarea produselor alimentare, manipularea loturilor de marfuri, parametrii de microclimat in decursul depozitarii);
- etapa comercializarii (spatii de comercializare, conditii de prezentare – desfacere);
- etapa consumului (stabilirea gradului in care produsele alimentare corespund cerintelor consumatorilor, moduri de preparare culinara, interferente  in consum cu alte tipuri de produse alimentare);
- etapa post consum (efecte post consum - satisfactie, efecte asupra sanatatii).


Studiul acestei discipline are rolul de a conferi specialistilor din comert cunostiintele si abilitatile necesare aprecierii calitatii marfurilor alimentare si implicit a raportului calitate – pret.


Alte avantaje sunt reprezentate de capabilitatea de a intocmi standarde pentru industria alimentara, de a stipula corect cerinte de calitate in procesul de tranzactionare a loturilor de marfuri sau de a realiza un sistem de management si marketing eficient in acest domeniu.


Privita din alt punct de vedere importanta disciplinei consta in contributia la cresterea competentei individuale a fiecarei persoane in luarea deciziei de cumparare care sa corespunda cel mai bine intereselor curente si de perspectiva, in determinarea corecta a calitatii produselor alimentare pe care le consuma precum si a influentei acestora asupra starii personale de sanatate.
 

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Merceologia produselor alimentare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MERCEOLOGIEproduselor alimentare
Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandalele ECCO Touch Plateau sunt confectionate din piele moale cu detalii metalice(tinte). Sunt...