Raport de analiza

Incarcat la data: 25 Februarie 2012

Autor: calmatui alina

Pret: Gratuit

Numar pagini: 10

Tip fisier: zip

Marime fisier: 39361 kb

Obiectul expertizei merceologice este stabilirea exacta a calitatii reale a loturilor de produse, in relatie cu conditiile, cauzele, locul si imprejurarile care au generat abateri de la calitatea prescrisa si contractata.  Este necesara in toate cazurile in care pot sa apara interpretari diferite ale unor informatii importante referitoare la produs; se apeleaza la expertiza merceologica pentru cercetarea si clarificarea unor probleme controversate sau aflate in litigiu, legate de comertul cu marfuri, fie alimentare, fie nealimentare.

 

Asadar, obiectul central si cel mai important al expertizei merceologice il constituie problemele legate de calitatea produselor.
    

Obiectivele concrete ale unei expertize merceologice pot fi unul sau mai multe din urmatoarele aspecte:
- identificarea unui produs sau al unui lot de produse
- stabilirea calitatii unui produs si a concordantei acesteia cu normele tehnice
- aprecierea masurii in care calitatea unui produs a suferit modificari in raport cu starea initiala si reconstituirea calitatii initiale a produsului.
- stabilirea cauzelor care au determinat abaterea calitativa a unui produs, inclusiv problemele create de eventualele ambalaje necorespunzatoare.
    

Expertiza se poate dispune si pentru stabilirea concordantei sau a lipsei de concordanta intre sortimenul livrat si cel contractat, respectiv a concordantei dintre sortimentatie si cerintele consumatorilor. Expertiza merceologica se efectueaza pe parcursul sau la incheierea circulatiei tehnice a loturilor de marfuri de la producator la consumator, dar poate sa se extinda si la faze anterioare cum sunt procesele fabricatie, de omologare sau de certificare de tip, de contractare. In acest sens, se pot efectua, de exemplu, expertize preventive cu un grad ridicat de severitate la cererea firmelor de asigurare. Spetele de acest fel obliga la o abordare complexa a calitatii, pe baza cunoasterii sensurilor si ipostazelor calitatii, a criteriilor la care se raporteaza, a factorilor care determina si influenteaza calitatea si a metodelor de cercetare a calitatii.
    

Expertiza merceologica presupune o verificare retroactiva a calitatii marfurilor, adica reconstituirea faptelor atât din etapele circulatiei marfurilor, cât si, daca este necesar, din fabricatia lor. Metodele de investigare folosite in acest scop sunt metoda istorica, metoda observatiei si experimentului si metoda statistica.

 

Metoda istorica consta in reconstituirea pe cale deductiva a parcursului unui produs in timp si spatiu, cu modificarile calitative negative care apar in acest timp. Reonstituirea parcursului produsului in timp si in spatiu permite cunoasterea naturii si intensitatii transformarilor suferite de produs pe acest parcurs, transformari care pot influenta negativ calitatea produsului.  

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Raport de analiza". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CALITATEPRODUSERAPORT
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...