Dezvoltarea creativitatii elevilor

Incarcat la data: 08 Ianuarie 2014

Autor: Ihut Simona

Pret: 80 credite

Numar pagini: 28

Tip fisier: zip

Marime fisier: 87 kb

Creativitate nu inseamna numai capacitatea de a realiza produse originale, noi; in invatamant, nu se pune problema de a forma creatori de valori originale, cat e vorba de a forma si cultiva trasaturi care vor permite manifestari creatoare; initiativa, perseverenta in cautarea de solutii, curiozitate, originalitate in punctele de vedere afirmate, etc.
   

Definirea creativitatii se face prin referire la produsele creatiei, care dau marca personalitatii creative. Un produs este valoros daca prin el se rezolva o problema, sporeste adaptabilitatea la mediu a creatorului sau schimba conditiile existentei acestuia.
   
Termenul "creativitate" a fost introdus in psihologie de G.W.Allport pentru a desemna o formatiune de personalitate. In opinia lui, creativitatea nu poate fi limitata doar la unele dintre categoriile de manifestare a personalitatii, respectiv la aptitudini (inteligenta), atitudini sau trasaturi temperamentale.
   
La inceput studiile asupra creativitatii au fost orientate spre factorii motiva-tionali, ca de altfel si in plan international, emotional-afectivi sau de personalitate in general. Mai tarziu, studiile asupra creativitatii au fost orientate spre investi-garea procesului creativ, persoanelor creative, etapelor creatiei, structurii individuale si de grup a creativitatii, mijloacelor de identificare, evaluare si educare a creativi-tatii.
   
In prezent exista sute de modalitati prin care este definita creativitatea. Psihologii sustin in general ca"a fi creativ" inseamna "a crea ceva nou, original si adecvat realitatii". Creativ este cel care se caracterizeaza prin originalitate si expresivitate, este imaginativ, generativ, deschizator de drumuri, inventiv, inovativ, etc.(Mihaela Rocco, 2004, p. 17).
   
Al. Rosca este de parere ca, datorita complexitatii fenomenului creatiei,este putin probabil sa se ajunga la o definitie unanim recunoscuta, deoarece fiecare au-tor pune accent pe dimensiuni diferite.Astfel,se arata ca dupa unii autori ,,creati-tatea este aptitudinea sau capacitatea de a produce ceva nou si de valoare", iar dupa altii ea constituie un proces prin care se realizeaza un produs (Al. Rosca,
1981, p. 16).
   
Dupa P. Popescu-Neveanu,,creativitatea presupune o dispozitie a personalitatii spre nou, o anumita organizare (stilistica) a proceselor psihice in sis-tem de personalitate” (P. Popescu-Neveanu,1987, p.52).
   
Margaret A. Boden (1992) a inventariat definitiile creatiei consemnate in diferitele dictionare, concluzionand ca in general creativitatea consta in"realizarea de combinatii noi, originale, de idei vechi “. Combinatiile noi trebuie sa aiba o anumita valoare.
   
Creativitatea este un concept destul de vag si oarecum imprecis. Michel si Bernardette Fustier (1988) arata ca in mintea omului obisnuit creativitatea este legata de expresii si creatii artistice, de inventii tehnologice sau descoperiri stiintifice, de comunicare interumana, de educatie de comportamentele personale si de miscarile sociale. Ea semnifica: adaptare, imaginatie, constructie, originalitate, evolutie, libertate interioara, talent literar, distantare fata de lucrurile deja existente.
   
H. Jaoui, definind creativitatea ca atitudinea de a realiza ansambluri originale si eficiente plecand de la elemente preexistente, considera ca oricine poate fi creativ (H. Jaoui, 1990, p. 70 ).
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Dezvoltarea creativitatii elevilor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...