Obiective educationale

Incarcat la data: 28 Iulie 2011

Autor: trofin adina

Pret: Gratuit

Numar pagini: 7

Tip fisier: zip

Marime fisier: 43891 kb

1.    Introducerea – punerea problemei
In ultimele trei  decenii, pe plan mondial, problematica obiectivelor pedagogice, relationate cu scopurile si finalitatile procesului instructiv-educativ, a impus numeroase cercetari si incercari de clarificare a semnificatiilor acestora, a functiilor si modalitatilor de realizare eficienta.


Inainte de a prezenta problematica actuala a operationalizarii obiectivelor pedagogice, amintim ca in cadrul unor simpozioane si conferinte UNESCO (1979, 1981) s-a dezbatut problema ,, intentionalitatilor” procesului educational , incercandu-se si unele precizari conceptuale.

 

Astfel s-a stabilit prin consens ca termenii finalitate , scop si obiectiv , care  in limbaj curent sunt adesea sinonimi , sa desemneze in limbajul pedagogic trei grade de generalitate a intentionalitatilor educationale  si R. Cowen, adoptand criteriul gradului de generalitate , considera finalitatile ca ,, aspiratii, intentionalitati’’ inalte, pe termen lung; scopurile sunt ,, aspiratii, intentionalitati ’’ pe termen mediu si cu grad de generalitate mediu , iar obiectivele ar fi sarcini particulare mai analitice si mai concrete ale procesului educational. Obiectivele pot fi atinse in intervale de timp relativ mici, in cadrul activitatilor didactice, respectiv a sistemelor de lectii , a unei lectii .
      

a) Idealul educational este categoria de o generalitate maximala ce surprinde paradigma de personalitate , oarecum abstracta, proiectul devenirii umane la un moment dat, intr-o societate data. Idealul educativ este o instanta valorica din care iradiaza norme, principii, strategii, scopuri si obiective determinate , care directioneaza procesul de formare al tinerei generatii. Dupa cum scria C. Narly (1995) ,, idealul nu este numai polul spre care tinde orice inraurire educativa, ci este in acelasi timp prisma, este luneta prin care noi privim si concepem insasi intreaga realitate pedagogica asa cum ne apare in marile ei probleme’’.


 b)  Scopul educatiei este o ipostaza a finalitatii educatiei care realizeaza acordul intre idealul educational si obiectivele sale, atunci cand el este pertinent sau poate sta in locul idealului, cand acesta este supradimensionat axiologic sau inadecvat, iluzoriu, utopic .


Scopul educatiei este o finalitate secretata de insesi actiunile didactice , este  adecvat acestora si vehiculeaza secvente ale modelului de personalitate umana , asa cum pot fi ele realizate in practica instructiv-educativa. Scoplul vizeaza finalitatea unei actiuni educationale bine determinate . Daca idealul educativ este general si unitar scopurile ce (eventual) il detaliaza sunt variate , multiple , datorita relativizarii acestora la diversitatea situatiilor educative . Putem identifica, astfel, scopul unei lectii, al unei teme, al unui exercitiu,alunei laturi a educatii. Este de dorit ca intre ideal si scop sa sestabileasca o relatie de continuitate si adecvare.Dar realitatea ,uneori, contravine acestei exigente.


c)  Obiectivul educational este ipostaza  cea mai concreta a finalitatilor si desemneaza tipul de schimbari pe care procesul de invatamant sau cel  din alt sistem educativ il asteapta  si il realizeaza.Intotdeauna ,obiectivele educationale se refera la achizitii de incorporat, redate in termeni de comportamente concrete, vizibile, masurabile si exprimabile.

 

Daca scopul educativ vizeaza evolutii si schimbari mai extinse din punct de vedere cognitiv, afectiv , comportamental, obectivele educationale au in vedere   achizitii concrete, detectabile, observabile in mod direct. Obiectivele educationale sededuc din scopurile educatiei.

 

Desigur ca obiectivele educationale poarta pecetea idealului educativ existent la un moment dat, ele sunt colorate de aceasta idealitate.Insa determinarea nu este  atat de puternica incat obiectivele sa fie extrase direct din idealul educational. Dupa cum am sugerat ,idealul proferat la un moment dat poate fi pus in discutie.Idealul poate fi remaniat sau revitalizat de ,,jos” in ,,sus’’ de la obiective –prin scopuri-catre ideal, printr-un proces de epurari si decantari valorice ,de interconditionari reciproce,care sa conduca la crestere calitativa, de adecvatie si ,,realism’’ ale acestuia.

 

Dupa cum si obiectivele sau scopurile recupereaza sau ,,traduc’’ secventele mai mari sau mai mici ale idealului educational. Sensurile de deplasare pe axa finalitatilor se pot schimba in functie de realitati si conjucturi socioistorice. Sunt importante insa mentinerea unui echilibru funstional si realizarea unei contaminari permanente cu valori, dinspre finalitatea ce le polarizeaza mai intai catre celelalte.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Obiective educationale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROBLEMEObiectiveobiective educationale
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...