Proiect Managementul clasei: Un nou inceput

Incarcat la data: 16 Mai 2013

Autor: Cristina

Pret: 50 credite

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 21 kb

Scoala este un loc unde elevii se instruiesc, învata, dar este si un loc unde se stabilesc relatii, se promoveaza modele, valori, se creeaza conditii pentru dezvoltarea cognitiva, afectiva si morala a copilului. Clasa scolara constituie un grup ai carui membri depind unii de altii, fiind supusi unei miscari de influentare reciproca ce determina echilibrul functional al campului educational. Fiecare grup cere de la membrii sai diferite forme de comportament.

Insusi actul predarii-învatarii este un proces relational, iar gestiunea acestor relatii se înscrie în ceea ce unii autori numesc managementul clasei scolare.

Educatia este perceputa ca o functie vitala a societatii, iar scoala drept principala institutie prin care societatea isi perpetueaza existenta. Astfel scoala este un “factor cheie “ al dezvoltarii. De la scoala se asteapta astazi totul : sa ii ajute pe tineri sa cunoasca trecutul si sa inteleaga prezentul, sa ii ajute sa constientizeze si sa isi asume responsabilitatea pentru a se implica in orientarea destinului colectivitatilor catre un viitor dorit. Din acest punct de vedere orice problema cu care se confrunta acest sistem de invatamant trebuie analizata, dezbatuta si trebuie cautate solutii pentru o eventuala ameliorare. Pe aceasta linie se inscriu si problemele de risc de abandon scolar si problemele comportamentale.

Cand este vorba despre absenteismul scolar, initial, elevul lipseste de cateva ori o zi intreaga de la scoala, cautand activitati mai placute: merge prin cafenele, sali de Internet, magazine, parcuri. Principalul risc implicat de acest comportament il reprezinta activitatile pe care le face adolescentul in cadrul grupului: consum de alcool, tutun, chiar droguri. Exista o legatura directa intre elevii care absenteaza frecvent zile intregi de la scoala si cei care adopta diverse activitati delincvente, care pot fi mai placute sau profitabile: consum si trafic de alcool, droguri, furt, prostitutie. De asemenea, absenteismul poate conduce la abandonul scolar, care afecteaza incontestabil intregul viitor al elevului. Absentismul scolar este favorizat de un mediu scolar in care programa cuprinde materii inutile din perspectiva elevului.

De asemenea, stilul pedagogic al majoritatii profesorilor, care au un mod de predare-invatare exigent si mecanic, relatia bazata doar pe autoritate si pe reguli si sanctiuni, competitia scolara, probele de evaluare extrem de dificile, toate favorizeaza dorinta elevului de a protesta si de a scapa. Invers, si un stil pedagogic prea laissez-faire si un mediu scolar permisiv, lipsit de supraveghere, in care absentele nu sunt urmarite si nu atrag dupa sine urmari poate incuraja conduita absenteista.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Proiect Managementul clasei: Un nou inceput". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTEmanagementul claseiproiect pedagogie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan