Studiu privind invatarea schiului alpin in functie de durata si particularitatile cursantilor

Incarcat la data: 02 Iulie 2011

Autor: Gogea Cristina

Pret: 80 credite

Numar pagini: 66

Tip fisier: zip

Marime fisier: 814692 kb

Actul de nastere al schiului trebuie cautat in vremuri stravechi legat de evolutia omului de felul cum isi dobandea hrana si isi crea mijloace de deplasare si transport din procesele de munca si in ultima instanta din nevoia de joc si intrecere.

 

Originile indepartate ale schiului se asociaza cu cele ale patinelor si ale saniei fiind cu certitudine cel mai vechi mijioc pe care omul l-a pus in sprijinul libertatii sale de miscare. Aparut in tarile din nordul continentului, schiul pe firul evolutiei sale a strapuns la un interval scurt de timp bariera Alpilor si Pirineilor ajungand pana in indepartata Siberie si mai apoi pe taramul Americii de Nord.


Cele mai vechi schiuri, descoperite in Suedia, cu o vechime de aproximativ 4500-5000 de ani, se alatura descoperirilor facute in Norvegia aproape de Cercul Arctic, care evidentiaza gravuri infatisand oameni pe schiuri. Prima utilizare a schiurilor este datata in Scandinavia ca mijloc de transport, iar mai tarziu, in secolul XIII, schiurile se vor utiliza in scop militar.


Ca mijloc de recreatie schiul are origin mai recente, neexistand date care sa confirme acest lucre decat in prima jumatate a secolului XVIII. Una din primele competitii cunoscute a fast una de cross-country si s-a desfasurat in Troms, Norvegia, in 1843. Prima competitie de anvergura s-a desfasurat la Kristiansand, tot in Norvegia, in 1861, iar primul concurs oficial are loc langa Christiania, actualul Oslo, in 1892. Sariturile cu schiurile apar gratie iui Sondre Norheim, in 1840, iar primele competitii au loc in 1860. Norheim si-a adus contributia si la construirea primului mecanism de prindere a bocancilor de schiuri. Austriacul Mathias Zdarsky a continuat ideea lui Norheim contruind primele legaturi pentru schiul alpin.

 

Tot el a pus bazele primului sistem metodic de invatare a tehnicii de schi. Responsabili pentru  raspandirea schiului au fost emigrantii norvegieni, care la jumatatea secolului XVIII s-au stabilit in Germania, America de Nord, Australia si Noua Zeelanda. in 1890 exploratorul norvegian Fridtjof Nasen publica o lucrare in care descrie expeditia pe schiuri din 1888, din Groenlanda.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Studiu privind invatarea schiului alpin in functie de durata si particularitatile cursantilor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: studiuschicursanti
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...