Aspecte ale temperamentului si a neurozei

Incarcat la data: 04 Martie 2011

Autor: Chiperi Victoria

Pret: 80 credite

Numar pagini: 32

Tip fisier: zip

Marime fisier: 106 kb

Actualitatea cercetarii. Despre temperament s-au realizat o multime de cercetari, dar important este ca calitatea temperamentului caracterizeaza componenta dinamica a personalitatii, ceea ce ii confera o stabilitate sporita fata de celelelalte calitati psihice ale indivdului.

 

Componentele principale ale temperamentului sunt  urmatoarele: activitate psihica generala, activitatea motorie, emotionalitatea. La rindul sau , temperamentul influenteaza alte caracteristici psihice, cum sunt rapiditatea si stabilitatea proceselor psihice, ritmul activitatii si a comportamentului, intensitatea proceselor psihice.


Proprietatile au un caracter potential, ceea ce le permite sa se manifeste activ sau sa afle intr-o stare latenta in dependenta de anumite conditii. Aceasta, de altfel, se refera in egala masura si la alte proprietati psihice. Conditiile sociale in care se manifesta temperamentul individului sunt prioritare, in sensul ca indivizii de temperamente total diferite pot avea in condtii diferite un comportament asemanator. Atunci insa, cind conditiile sunt aceleasi, comportamentul lor devine diferit.
       

Dintre studiile publicate care retin atentia privitor la problema abordata, mentionam urmatoarele: din perspectivele tipologiei temperamentelor- Hippocrate, Pavlov, Jung, Eysenk, Galenus si Kretchmer(pag.6; 7; 21; 22). Psihologii olandezi G. Heymans si E. D. Wiersma propun o tipologie a temperamentului nul mai pronuntat  care va fi reluata si precizata de psihologii francezi Rene Le Senne si Gaston Berger. Ei pornesc de la trei factori fundamentali: emotivitatea, activitatea si rasunetul (,,Din perspective pedagogica a predarii  invatarii”- M.Freyer, Michel Minder, I. Cerghit, I . Neacsu, E. Rafaila s.a (pag.27; 8; 16; 17).

 

Calitatile temperamentului, ca si calitatile sistemului nervos, nu ramin absolut neschimbate. Calitatile temperamentului nu se manifesta plenar nici  imediat dupa nastere si nici la o anume virsta. Ele se dezvolta intr-o anumita succesiune, conditionata atit de legile specifice ale maturarii activitatii nervoase superioare, cit si de legitatile specifice ale maturarii fiecaruia din tipurile sistemului nervos. Cauza aparitiei unor particularitati individuale ale comportamentului trebuie cautata in calitatea proceselor nervoase de excitatie si inhibitie si a diferitor combinari ale acestora, de aici si problema cercetarii noastre.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Aspecte ale temperamentului si a neurozei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CERCETAREPERSONALITATEtemperament
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan