Interventie specializata in penitenciar

Incarcat la data: 21 Mai 2011

Autor: maximalinaoana

Pret: 80 credite

Numar pagini: 36

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1803535 kb

Pedeapsa privativa de libertate si specificul incarcerarii

IV.1. Caracteristici ale grupul de detinuti

Grupul de detinuti prezinta elemente structurale comune tuturor celorlalte grupuri, precum, structura formala si cea informala,statusuri si roluri, o retea de comunicare, aspecte care tin de normativitate si putere, dar are, pe langa acestea, si o serie de insusiri specifice. Acestea sunt cele care il diferentiaza mult si care uneori ii modifica functionalitatea in mod surprinzator.


intelegerea aspectelor care tin de lumea penitenciarului necesita analize ce se raporteaza la grupul de detinuti mai mult decat la individ. Lumea penitenciarului este, de altfel, “o lume in care intimitatea este complet anulata, unde totul este la vederea celorlalti, relatia interpersonala este o golire, o risipire de sine, capacitatea de a suporta infirmitatile sufletesti ale celorlalti este depasita demult” ( Gh.Florian). Iata de ce analiza grupului se impune cu necesitate, el constituind o adevarata entitate in viata psihologica a penitenciarului.


Analiza trebuie sa urmareasca mai multe componente: structura formala si cea informala, necesitatile psihosociale ale grupului de detinuti si comunicarea.
 

Prima componenta analizata va fi structura formala si informala a grupurilor de condamnati. Din necesitati organizatorice, o serie de detinuti primesc din partea administratiei unele responsabilitati : sef de detasament, sef de echipa, etc. Rareori insa aceasta organizare oficiala corespunde cu cea neoficiala. Relatiile informale, bazate pe antipatiile si simpatiile interpersonale, sunt subordinate satisfacerii trebuintelor fundamentale pentru toti detinutii.


Legat de distribuirea responsabilitatilor, structura status-urilor isi pune amprenta si pe functionalitatea grupurilor de detinuti. Trebuie mentionat aici ca intre detinuti exista un mare procent de indivizi cu un ego slab, cu o imagine nefavorabila asupra propriei persoane, cu o crescuta nevoie de dependenta, cu o imagine neclara sau chiar intunecata a viitorului. Nu este exagerat sa se vorbeasca chiar despre “mentalitatea de detinut”, bineinteles cu caracter tranzitoriu, pe care am putea-o recunoaste dupa cateva aspecte, la o parte din detinuti : lamentare permanenta, subordonare oarba, autodepreciere, eforturi precipitate de protectie impotriva oricaror noi frustrari, pierderea vitalitatii, obsesia culpabilitatii etc.


Desigur exista in penitenciar privilegii diferite de la un statut la altul, dar ca principiu, statutele avute “afara” tind sa se mentina si pe parcursul executarii pedepsei. in acest sens nu va surprinde faptul ca indivizii cu o valoare deosebita (pregatire superioara) vor fi tinuti la distanta sau chiar persecutati pentru ca sunt un motiv de umilire pentru majoritatea celorlalti care se simt inferiori.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Interventie specializata in penitenciar". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Interventiepenitenciardetinuti
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...