Resursele psihologice ale varstei a 3-a

Incarcat la data: 03 Noiembrie 2010

Autor: Laura Ciobanu

Pret: 50 credite

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 22 kb

5 (1 review)

In tarile dezvoltate a sporit in mod sugestiv speranta de viata, varstnicii constituind categoria populationala ce inregistreaza ritmul cel mai alert de crestere. Un recent inventar statistic acrediteaza ideea sporirii procentului de varstnici in randul populatiei generale din unele tari (Franta - 21%, Anglia – 19%, Olanda – 16%). Conform datelor furnizate de P.Mitu (1997), pentru tara noastra, in anul 2000, se anticipa atingerea unui procent de 17%. Mai apoi, prognozele demografice ONU estimau ca, in anul 2020, ponderea populatiei varstnice se va cifra la 22%, fiind mai accentuata la sexul feminin decat la cel masculin.

Imbatranirea este un fenomen ce poate fi surprins la diferite niveluri. Biologic, prin inmultirea bolilor, prin modificari in aspectul nostru si in modul de a ne deplasa sau prin riduri ce ne brazdeaza putin cate putin pielea; social, odata cu schimbarea de statut provoaca iesirea la pensie; psihologic, cu modificari privind activitatile intelectuale si motivatiile noastre. Cu timpul orice batranete are tendinta de a sfarsi intr-o stare patologica de senilitate (ramoleala, sclerozare) sau dementa.

Imbatranirea nu e o stare, ci un proces de degradare graduala si diferentiala. Imbatranirea este un proces diferential ce tine de date obiective (degradari fizice, tendinta de scadere a performantelor perceptive si mnezice etc.), dar si de date subiective, respectiv reprezentarea pe care si-o face  persoana despre propria imbatranire.
imbatranirea este insotita de o crestere a vulnerabilitatii fata de anumite afectiuni, dintre care cele mai importante sunt accidentele cardiovasculare si cancerul.
     

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Resursele psihologice ale varstei a 3-a". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTVARSTAPSIHOLOGIE