Selectia si evaluarea personalului

Incarcat la data: 25 Mai 2011

Autor: Chiperi Victoria

Pret: 50 credite

Numar pagini: 16

Tip fisier: zip

Marime fisier: 26795 kb

Evaluarea perfomantelor profesionale

Aprecierea performantelor reprezinta un proces prin care se decide cat de bine este efectuata o activitate de munca de catre angajatii unei companii(Pitariu, 2000).Este, de asemenea un proces central la nivel organizational, fiind si un criteriu de validare a procedurilor de selectie.


Aprecierea performantelor contribuie la mai multe procese organizationale cum ar fi: imbunatatirea performantelor, dezvoltarea angajatilor, luarea unor decizii de recompensare, motivarea angajatilor, identificarea potentialului. Evaluarea performantelor profesionale este o problema ce cunoaste o evolutie ascendenta in sensul largirii metodelor de evaluare, al incercarilor de obiectivizare a cuantificarii performantelor, al reducerii erorilor de masura si chiar al restructurarii sistemelor de apreciere.


Pentru a evalua performantele postului nostru, respectiv postul de functionar administrativ, am ales metoda evaluarii cu ancore comportamentale.

Scala cu ancore comportamentale
Metodele de apreciere sunt modalitati de obtinere a fedbacku-ului necesar pentru orice activitate, munca.Cunoasterea colectiva a propriilor performante este un bun prilej de autoanalizare si  de autodecizie privitor la viitorul comportament de munca.


Metoda evaluare cu ancore comportamentale
Logica Evaluarii cu Ancore Comportamentale este ca ancorele constau din propozitii explicative care pot distinge cu precizie un profesionist slab de unul bun. Acest tip de scale raspund la trei criterii:
Factorii de succes profesional sunt definiti cu multa acuratete;
Ancorele descriu cu multe precizie principalele categorii pozitionale ale fiecarei scale;
Raspunsul evaluatorului este bine dirijat prin urmarirea unor instructiuni precise de operare cu scala.

Exigente privind constructia si interpretarea unor scale de evaluare cu ancore comportamentale:
Cu ajutorul unui grup de experti se stabilesc dimensiunile profesionale care descriu comportamnetele specifice unui anumit post de munca si se dau definitii pentru acestea.

Se descrie comportamentul de performanta profesionala superioara, medie si inferioara referitoare la fiecare dimensiune;

Itemii retinuti sunt grupati pe dimensiuni astfel incat sa se poata alcaturi o brosura care va contine o fila cu instructiuni urmata de atatea seturi de pagini cate dimensiuni au fost identificate. Fiecare dimensiune si definitia ei este trecuta in partea de sus a paginii, urmata de itemii asezati pe o scala cu 5,7 sau 9 puncte.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Selectia si evaluarea personalului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PERSONALEVALUAREselectie
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...