Casatoria dupa legislatia canonica ortodoxa. Impedimente la casatorie si inlaturarea lor

Incarcat la data: 25 Noiembrie 2009

Autor: id mess:diploma2you

Pret: 100 credite

Numar pagini: 88

Tip fisier: zip

Marime fisier: 105 kb

Casatoria, ca institutie divina naturala, a fost asezata in forma monogama de Dumnezeu in Rai, la crearea primilor  oameni, Adam si Eva1: „Nu este bine sa fie omul singur; sa-i facem ajutor potrivit pentru el (Facere 2, 18).

Dumnezeu a facut-o pe femeie cu os din oasele lui Adam si carne din carnea lui (Facere 2, 23), apoi i-a unit asa incat sa fie amandoi un trup: „De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va uni cu femeia sa si vor fi amandoi un trup” (Facere 2, 24), si i-a binecuvantat spunandu-le: „Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l supuneti” (Facere 1, 28). Dintru inceput s-a stabilit deci importanta familiei ca celula a societatii, numai in cadrul familiei viitorii membri ai societatii avand cele mai bune conditii pentru a se forma.

Am considerat ca este necesar, tinand seama de importanta casatoriei crestine in viata Bisericii, sa alcatuiesc o lucrare pe tema casatoriei. Am pornit acest demers observand faptul ca multi din cei care vor sa incheie o casatorie, nu stiu care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru aceasta iar dupa incheierea casatoriei, care sunt obligatiile si drepturile lor si mai precis care este  statutul lor in fata lui Dumnezeu si al oamenilor, adica in Biserica.

Institutia casatoriei a facut obiectul unei deosebite atentii din partea tuturor legiuitorilor, inca din timpurile anterioare crestinismului, chiar statele  necrestine au cautat intotdeauna sa dea familiei o organizatie cat mai potrivita, pentru ca in acest fel, sa corespunda scopului si rolului ei atat de insemnat.

Pentru a reface caracterul monogam al casatoriei, disparut cu timpul, Mantuitorul a ridicat in Biserica Sa casatoria la rang de Sfanta Taina, El insusi luand parte la nunta din Cana Galileii, unde binecuvinteaza nunta si savarseste minunea prefacerii apei in vin.

Sfantul Apostol Pavel numeste nunta „taina mare” (Efeseni V, 32), si o aseamana cu legatura dintre Hristos si Biserica, astfel subliniind „ca in casatorie legatura sufleteasca dintre soti sta pe primul plan, determinand unitatea sotilor si preluand insotirea conjugala”.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Casatoria dupa legislatia canonica ortodoxa. Impedimente la casatorie si inlaturarea lor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTCASATORIACANONreligie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan