Cenzura comunista, teorie a cenzurii romanesti

Incarcat la data: 25 Noiembrie 2009

Autor: id mess:diploma2you

Pret: 100 credite

Numar pagini: 91

Tip fisier: zip

Marime fisier: 199 kb

5 (1 review)

In istoria oricarui popor, oricarei natiuni, oricarei tari, exista epoci, mai lungi sau mai scurte, rememorate cu mandrie de urmasi. Sunt epoci de inflorire a vietii culturale, economice, a societatii in ansamblul ei. Aceste perioade isi pierd, treptat, caracterul pur istoric si capata o aura de legenda, de mit. Iar conducatorii acelor vremuri isi gasesc un loc in panteonul natiunii respective.

In acest fel, epocile acestea devin modele pentru urmasi, puncte de referinta si termeni de comparatie pentru viitor. Este cazul vechii Elade pentru grecii de azi, al Renasterii, pentru italieni (si nu numai pentru ei), al Reconquistei spaniole, al Razboiului de Independenta, pentru americani, al Frantei lui Napoleon, al Romaniei interbelice, pentru compatriotii nostri. Vremuri apuse, dar prezente inca in mintea contemporanilor, carora prezentul le pare, prin comparatie, mai sarac, poate.

Tot atat de adevarat este insa ca exista si reversul medaliei. Parca urmand parabola biblica, aceste perioade de inflorire si realizari pe mai toate planurile au alternat cu ani negri, vremuri de restriste si la care cei de acum nu se pot gandi fara sa se infioare. Aceasta in cazul in care nu prefera sa nu se mai gandeasca deloc la acele timpuri. Acestea sunt pete negre pe istoria popoarelor si, uneori, pe constiinta lor. Continuand paralela, ne gandim la Grecia de sub stapanirea macedoneana, apoi de sub cea otomana si din timpul „dictaturii coloneilor”, la Italia lui Mussollini, la Spania de sub mauri si, mai tarziu, din timpul lui Franco, la America Ku-Klux-Klan-ului si a Razboiului din Vietnam, la Franta dictaturii iacobine sau a maresalului Pétain.

Cea mai intinsa si mai neagra pata de pe istoria romanilor n-a fost „mileniul intunecat” al invaziilor barbare. N-au constituit-o nici cele cateva sute de ani de dezbinare, de lupte cu Imperiul Otoman. Nici macar intrarea Romaniei in Al Doilea Razboi Mondial alaturi de Germania hitlerista (se stiu motivele acestei decizii). Fara indoiala, rana cea mai adanca din memoria si constiinta romanilor au lasat-o cei 45 de ani de comunism.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cenzura comunista, teorie a cenzurii romanesti". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: religieteoriecenzura comunista
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...