Ioan Popasu - viata si activitatea lui in Episcopia Ortodoxa din Caransebes

Incarcat la data: 25 Noiembrie 2009

Autor: Marius

Pret: 100 credite

Numar pagini: 86

Tip fisier: zip

Marime fisier: 104 kb

Oricine incearca astazi sa dea inapoi filele istoriei neamului romanesc  din Transilvania si Banat va intalni din ce in ce mai des numele lui Ioan Popasu, cel care a fost secretar al episcopului Vasile Moga de la Sibiu, preot si protopop al Brasovului intre 1837-1865 si episcop ortodox al Caransebesului intre anii 1865-1889.
          
Prin credinta si faptele sale, Ioan Popasu, apartine acelei generatii de aur a neamului romanesc care ii include pe Nicolae Balcescu si Ioan Heliade-Radulescu, pe Simion Barnutiu si George Baritiu, pe August Treboniu Laurian si Ioan Maiorescu, dar si acelei generatii de banateni din care s-au detasat membrii familiei Mocioni, Vincentiu Babes si generalul Traian Doda.
          
Biografii sai l-au asezat mai tot timpul alaturi de Andrei Saguna, subliniind unanim ca ceea ce a fost mitropolitul Saguna pentru Ardeal a fost Popasu pentru Ardeal. Acestia doi au fost cei care au dorit sa recladeasca Biserica romaneasca in spiritul traditiei stramosesti si sa duca spre inflorire acele institutii administrativ-bisericesti, scolare si culturale de care aveau nevoie mai mult ca oricand romanii in deceniile redesteptarii nationale.
          
Profesorul Stefan Velovan il numeste pe Ioan Popasu „semanator de asezaminte culturale, tot atatea monumente nepieritoare care sunt singura noastra mandrie nationala si garanta pentru un mai bun viitor”.
          
Opera sa trebuie cautata, in anii tineretii in Brasovul natal, unde a ctitorit scoala romaneasca, in Viena unde energicul protopop roman al Brasovului contribuia alaturi de alti prieteni de idei la redactarea unor memorii prin care se cerea imparatului emanciparea nationala si spirituala pentru cei de un sange cu sine.

In Caransebes opera sa se gaseste la tot pasul, care mai poarta si azi insemnele „epocii Popasu”, dar ea trebuzie cautata si mult mai departe, in partile Moldovei-Noi si ale Oravitei, ale Bisericii-Albe, Varsetului si Panciovei, locuri unde romanii si-au pastrat credinta stramoseasca ascultand de glasul parintesc al episcopului de Caransebes, si-au aparat limba, portul si traditiile, creand institutii culturale si scolare trainice ce s-au dovedit in timp adevarate cetati ale romanitatii.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Ioan Popasu - viata si activitatea lui in Episcopia Ortodoxa din Caransebes". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: VIATAPROIECTACTIVITATEreligieEPISCOPIE
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan