Campanie antidiscriminatorie a persoanelor cu handicap

Incarcat la data: 02 Mai 2011

Autor: Chiriac Raluca

Pret: 80 credite

Numar pagini: 20

Tip fisier: zip

Marime fisier: 393 kb

“Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”. (Constitutia Romaniei art.16 al. 1). Si cu toate acestea regasim categorii sociale discriminate sau marginalizate pe diferite criterii cum ar fi: deficienta fizica sau psihica, apartenenta la o etnie minoritara, o boala cronica necontagioasa sau infectia cu HIV, etc. persoane carora integritatea le trebuie aparata prin norme speciale. Una dintre aceste norme este legea 448\2006 care se refera la persoanele cu handicap, ceea ce vom prezenta si analiza si noi in aceasta campanie de informare.


Ce inseamna de fapt handicapul?


 Termenul este o notiune vaga, ambigua,confuza fiind introdus in literatura pentru a inlocui  expresii traumatizante de genul: anormal, deficient, inadaptet, sau pentru a ingloba intr-un termen mai general toate dificultatile intampinate de o persoana cu consecinte directe pe plan  social.


Handicapatul este persoana ale carui aptitudini fizice, psihice fie ele innascutefie dobandite sunt net inferioare persoanelor de aceeasi varsta cronologica neputand fi recuperate in totalitate ci doar intr-un anumit grad, prin compensare sau ameliorare in functie de posibilitatile sale reale.


De-a lungul timpului au fost utilizati diferiti termeni considerati sinonimi: deficienta, incapacitate, handicap. Intre ei insa exista diferenta, astfel:


- DEFICIENTA  se refera la situatia intrinseca ce se defineste in termeni anatomici ca lipsa de integritate anatomica si functionala a unui organ (aspectul medical).
-  INCAPACITATEA  apeleaza la aspectul functional (lipsa de capacitate, functionalitate limitata a activitatii fizice si\sau psihice a individului).
-  HANDICAPUL vizeaza aspectul social(consecintele concretizate in dificultati de adaptare personala si sociala fiind o defavorizare a individului la cerintele mediului fizic si social).


Mai nou se folosesc termeni precum: persoane in dificultate, persoane cu nevoi speciale, persoane cu cerinte educative speciale, persoane cu dizabilitati etc. termeni considerati mai putin traumatizanti, mai putin stigmetizanti pentru persoanele in cauza.  In  plus aceasta terminologie include cumva si ideea de posibilitate de interventie externa de tip recuperator care sa faciliteze dobandirea autonomiei si insertiei integrarii sociale a persoanelor in cauza.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Campanie antidiscriminatorie a persoanelor cu handicap". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PERSOANECAMPANIEhandicap
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan