Fenomenul McDonald's

Incarcat la data: 03 Februarie 2011

Autor: Anamaria Salavastru

Pret: 50 credite

Fenomenul McDonald’s sau McDonaldizarea este un termen inventat de George Ritzer pentru a descrie un fenomen sociologic care se intampla in societatea noastra.  In esenta, este procesul rationalizarii dus la nivel extrem. Rationalizarea este un termen sociologic care inseamna substituirea regulilor logice sau consistente cu cele traditionale sau ilogice.


Procesul McDonaldizarii ia fiecare sarcina si o imparte in altele mai mici. Acest proces se repeta pana cand toate sarcinile au fost divizate pana la cel mai mic nivel posibil. Sarcinile astfel rezultate sunt atunci rationalizate pentru a gasi singura si cea mai eficienta metoda  pentru a completa fiecare sarcina, toate celelalte metode fiind eliminate.
      

Rezultatul este o secventa logica si eficienta de metode care pot fi facute in acelasi fel de fiecare data pentru a produce rezultatul dorit, previzibil, de altfel. Toate aspectele procesului sunt usor controlate, uneori cantitatea devenind unitatea de masura a unei bune performante.


Totusi, rezultatele controlate, consistente si masurabile suna destul de bine. Deci, care este problema?
Se pare ca supra-rationalizarea unui process in acest mod are un efect secundar neasteptat numit irationalitate. Intr-un context sociologic care inseamna ca un sistem rationalizat poate rezultat in evenimente sau rezultate pe care nu le-am anticipat sau dorit, si de fapt, nu este chiar atat de bun.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Fenomenul McDonald's". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: REFERATEFENOMENULMCDONALDS
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan