Proiect Aplicarea teoriei disonantei cognitive in experiment

Incarcat la data: 06 Aprilie 2010

Autor: ghioca alina

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 15 kb

Teoria disonantei cognitive, enuntata si elaborata de Leon Festinger in anul 1957 (apare pentru prima oara in lucrarea sa "A Theory of Cognitive Disonance") reprezinta una dintre cele mai importante teorii ce stau la baza numeroaselor cercetari in domeniul psihosociologiei.

Dupa Festinger (1919-1989),  elementele cognitive ( prin acestea intelegindu-se cunostinte, informatii , convingeri si opinii)  trebuie analizate prin prisma implicatiilor psihologice. Implicatia psihologica reuseste sa defineasca trei tipuri de corelatii intre cognitii: consonanta – presupune ca un element cognitiv aduce dupa sine implicarea unui alt element (de exemplu : "mi-e somn"-> "dorm") , neutralitatea – doua elemente cognitive se afla in domenii diferite si nu sunt influentate unul de celalalt , si disonanta – apare atunci cand o cognitie se opune celeilalte producand astfel unui individ un disconfort psihic. in acest moment, individul va cauta orice mijloc de a reduce disonanta cognitiva. Astfel, Leon Festinger defineste acest concept ca fiind "un sentiment rezultat din existenta a doua elemente ale cunoasterii despre lume ce nu se potrivesc " (apud Chelcea Septimiu , 2006 , 177).

Conform teoriei echilibrului (elaborata de Fritz  Heider in 1946), oamenii au tendinta naturala de a fi coerenti in deciziile lor, incercind sa-si mentina consistenta dintre cognitiile si faptele lor. Cand acest echilibru este distrus , si apare implicit disonanta cognitiva, individul va dori sa reduca disconfortul psihic modificand unul dintre acele elemente aflate in dezacord astfel incat sa se potriveasca. Asa ca persoanei care ii va fi somn si totusi nu i se va permite sa doarma va spune ca  nu ii este asa de somn sau ca oricum trebuie sa stea treaz pentru a face un anumit lucru. Forta dinamicii cognitive este direct proportionala cu marimea disonantei astfel incat cu cat aceasta este mai mare, cu atat efortul de reducere al disconfortului psihic va fi mai intens.

Teoria disonantei cognitive face referire in special la modalitatile de schimbare a opiniilor, atitudinilor si comportamentelor. Acest lucru se intampla atunci cand un individ

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Proiect Aplicarea teoriei disonantei cognitive in experiment". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: SOCIOLOGIEPROIECTE