Proiect O abordare a teoriei "spirala tacerii"

Incarcat la data: 06 Aprilie 2010

Autor: ghioca alina

Pret: 50 credite

Numar pagini: 10

Tip fisier: zip

Marime fisier: 21 kb

In societatea moderna indivizii fac parte, in acelasi timp, din mai multe grupuri sociodemografice si sunt afectati de mai multe probleme, cu grade diferite de intensitate si generalitate.

Fata de aceste probleme, fiecare individ manifesta o anumita atitudine, are o anumita parere, isi schimba sau nu anumite repere valorice si toate aceste reactii au la baza mecanisme de raportare si pozitionare fata de grupul din care face parte individul. in functie de gradul de generalitate al unei probleme, de relevanta sa, aceasta poate fi reprezentata la nivel personal (este o problema a unui singur individ), de grup (familie, cerc de prieteni, organizatie formala) sau poate fi de nivel public.

Teoria spiralei tacerii a cercetatoarei germane Elisabeth Noelle - Neumann (1974, 1977, 1984, 2003) este una dintre cele mai importante rezultate teoretice in cercetarea opiniei publice din ultimul sfert de secol. Aceasta teorie este cunoscuta in intreaga lume ca un model al "formarii si schimbarii opiniei" celor care, avand o opinie minoritara, adera la opinia majoritara sau aleg "tacerea" pentru a evita izolarea sociala. Dinamica procesului de formare a "spiralei tacerii" are la baza evaluarea "climatului de opinie", evaluare realizata pe baza a doua surse: observarea directa, in cadrul sistemului relational al individului si observarea indirecta, prin intermediul grupului de apartenenta si al mass mediei.

In 1982, D.G.Taylor aduce una dintre cele mai cunoscute si importante modificari asupra unui concept de baza al teoriei "spiralei tacerii": opinia majoritara. Taylor inlocuieste termenul "majoritar" cu cel de "majoritate perceputa" punand astfel accent asupra importantei perceptiei subiective, individuale, asupra opiniei "majoritare".

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Proiect O abordare a teoriei "spirala tacerii"". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan