Importanta resurselor de petrol

Incarcat la data: 23 Mai 2011

Autor: Mihai Marinescu

Pret: 50 credite

Numar pagini: 10

Tip fisier: zip

Marime fisier: 108577 kb

De multe ori in politica internationala, aspectul ideologic al unei perioade istorice date si confruntarile in acest sens, acopera obiectivul mult mai important aflat in mereu in vizorul specialistilor  in geopolitica si geostrategie: acela al accesului la si detinere al resurselor.


Interdependenta dintre resurse si dezvoltare, prosperitate si putere este un fapt cunoscut, intuitiv sau documentat, de multa vreme. Insa odata cu revolutia industriala, acest aspect vital a inceput sa fie constientizat tot mai mult, mai ales ca in timpul delimitarilor teritoriale din secolul XIX, resursele energetice vitale de astazi aveau o importanta redusa sau inexistenta in acea perioada.


Cand importanta lor a sporit, problema era deja una incurcata de catre calculele facute in trecut, multe de ele pierzandu-si relevanta odata cu progresul industrial si tehnologic.


Astfel, problema petrolului a dominat scena internationala a secolului trecut, a constituit una dintre problemele ultimului razboi mondial si a fost principala motivatie a unor conflicte existente si astazi in Golf, Angola sau Cecenia.

Economia mondiala depinde inca de petrol ca resursa centrala de energie, chiar daca au aparut si altele cum ar fi energia nucleara sau gazele naturale. Acestea din urma au fost descoperite aproximativ in aceleasi zone unde se afla campurile petroliere, deci necesita aceleasi cai de acces, dar si ele constituie o resursa epuizabila.


Este un motiv suficient ca aceasta perspectiva sa reactualizeze, din cand in cand, discuţiile asupra limitelor dezvoltarii. Oricum, pastrand increderea in capacitatea oamenilor de a gasi mereu resursele necesare dezvoltarii, inclusiv a surselor alternative de energie, nu pot ramane neobservate jocurile politice si militare in jurul celor existente care vor asigura mare parte din necesarul de energie in viitorul apropiat.   

Cresterea numarului populaţiei pe glob si dezvoltarea economica pe care si-o propun toate statele lumii sunt inevitabil insoţite de cresterea consumului unor resurse energetice tot mai limitate. Nevoia economiilor dezvoltate pentru aceste resurse este una esentiala. Pierderea accesului la acestea pot avea consecinţe distrugatoare, iata de ce o parte insemnata a politicilor externe dar si a celor de putere este preocupata de accesibilitatea conductelor si terminalelor, viitoarele trasee pentru conducte, de parteneriate etc. Geopolitica este dominata de strategiile resurselor, indeosebi a celor energetice.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Importanta resurselor de petrol". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PETROLPoliticaresurse
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...