Politica in domeniul pensiilor

Incarcat la data: 30 Iunie 2011

Autor: Bodo Kinga

Pret: 50 credite

Numar pagini: 44

Tip fisier: zip

Marime fisier: 56342 kb

Procesele socio-demografice si economice care caracterizeaza ultima perioada (imbatranirea populatiei, reducerea populatiei active, problemele macroeconomice in principal ale tarilor in tranzitie, etc.) si care se vor accentua in deceniile urmatoare transforma problema protectiei sociale a persoanelor varstnice si in special problema administrarii mai eficiente a sistemelor de pensii intr-o provocare fundamentala atat pentru tarile dezvoltate cat si pentru cele aflate in tranzitie. Pentru Romania problema este agravata de intarzierea alarmanta a reformei, de deciziile gresite, de lipsa de viziune si strategii coerente in domeniu.


In acest context, pe langa problemele majore ale tuturor tarilor foste comuniste care au inregistrat un declin economic si o reducere a numarului de salariati (cei care sustin sistemul de pensii prin contributii) Romania se confrunta si cu incompletitudinea sistemului de pensii care se rezuma in continuare la pilonul I, componentele ocupationale si voluntare administrate privat fiind inca in stadiu de proiect si necesitand ani buni pana la implementare si la aparitia efectelor.

 

De asemenea, fenomene intalnite si in alte tari in tranzitie (ba chiar si in tari dezvoltate occidentale in ultimele decenii) precum pensionarile anticipate si scaderea varstei medii reale de pensionare sau sustinerea pilonului I cu fonduri bugetare au fost la noi mult mai accentuate si au condus la o crestere exagerata a numarului de pensionari si la o reducere alarmanta a varstei medii reale de pensionare.


Atentia acordata pensiilor si sistemelor de pensii se datoreaza volumului mare al resurselor materiale antrenate, numarului mare de persoane implicate in aceste sisteme, care sunt fie in perioadele de constituire a drepturilor de pensie (contracte de munca, de asigurari, alte situatii premergatoare statutului de pensionar), fie beneficiari de pensie. intr-adevar, domeniul despre care discutam are o relevanta deosebita pentru viata oamenilor, si de aceea se afla pe agenda publica, fiind necesare corectii institutionale si individuale, diferentiate in functie de natura sistemelor de pensii.


Sistemul romanesc de pensii se confrunta cu o serie de provocari, unele cu caracter general, altele cu caracter specific. Provocarile cu caracter general se refera, in primul rand, la tendintele demografice mondiale.


Este vorba de fenomenul global de imbatranire a populatiei, pe fondul cresterii sperantelor de viata si a scaderii ratelor de natalitate. Provocarile cu caracter specific tin de caracteristicile proprii sistemului romanesc de pensii si de impactul pe care l-au avut asupra sa seria de masuri, menite sa raspunda noilor realitati economico – sociale.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Politica in domeniul pensiilor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: EconomicePoliticaPENSII
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...