Regimul constitutional si legal al autonomiei locale

Incarcat la data: 03 Mai 2011

Autor: dragomir mihaela

Pret: 100 credite

Numar pagini: 83

Tip fisier: rar

Marime fisier: 95 kb

« In perspectiva istorica , pana extrem de recent, autonomia locala a reprezentat  o chestiune exclusiv interna a statelor, un domeniu rezervat exclusiv competentei nationale, la discretia absoluta a suveranitatii statale, cu singura rezerva sa nu se incalce principiile si celelalte norme general admise ale dreptului international public.


Organizarea interna a statului din punct de vedere administrativ, existenta deconcentrarii si/sau descentralizarii administrative, au reprezentat chestiuni exclusiv interne ale statelor, scoase complet din sfera de interes, reglementare si garantare a dreptului international public.


Trecand la palier intern, autonomia locala atunci cand era reglementata, tinea de domeniul legii. In timp insa, lucrurile evolueaza, iar prima evolutie semnificativa se manifesta pe plan intern. Legiuitorul constituant nu se mai multumeste a pune doar principiul autonomiei locale, ci prin reglementari mai precise, chiar daca nu intotdeauna numeroase, creeaza un cadru normativ de valoare constitutionala, care se impune in mod clar legiuitorului ordinar. Din acest moment , autonomia locala capata o veritabila consacrare si garantare constitutionala.


Este fireasca existenta unui statut constitutional pentru colectivitatile teritoriale locale, deoarece acest statut, relatiile colectivitatilor teritoriale locale cu statul, determina structura statului. Prin constitutie insa nu se creeaza o reglementare detaliata a autonomiei locale, a autoritatilor administrative locale autonome, aceasta se intampla doar in statele ce consacra, prin constitutie, un regionalism politic, sistem care reclama o reglementare detaliata a materiei.


Colectivitatile teritoriale locale isi vad astfel existenta , competentele si mijloacele afirmate si garantate la cel mai inalt nivel normativ intern, prin pactul constitutional, care leaga si statul, sub unghiul autoritatilor sale, incepand cu autoritatea legiuitoare. Este o arma foarte eficace oferita de legiuitorul constituant colectivitatilor teritoriale locale, care sunt astfel aparate inclusiv si in special in fata abuzurilor posibile ale autoritatilor statului, tinzand a le suprima sau a le limita actiunea.


Statul intelege astfel ca la cel mai inalt nivel intern cel constitutional sa isi ia un angajament ferm fata de colectivitatile teritoriale locale. El, statul, le-a creat sau le-a recunoscut existenta, el le-a acordat sau le-a recunoscut autonomia, tot el, statul le garanteaza la nivel constitutional ca nu va da inapoi, ca nu va stirbi sau viola autonomia locala.


Se poate afirma ca in momentul in care autonomia locala devine reglementata clar, precis, concret la nivel constitutional, de o stabilitate a reglementarii, de un angajament irevocabil luat de stat, la cel mai inalt nivel, fata de colectivitatile teritoriale locale si fata de autonomia lor. »


Lucrarea contine trei capitole, in care dupa ce am prezentat definitiile date in doctrina unor concepte si termeni cum sunt: statul, administratia, administratia publica, am incercat sa analizez sub toate aspectele, conceptul de autonomie locala, atat din perspectiva istorica, constitutionala cat si din perspectiva legislatiei in vigoare.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Regimul constitutional si legal al autonomiei locale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: LocaleCONSTITUTIONALregim
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...