Mangalia

Incarcat la data: 19 Iunie 2011

Autor: danut danut

Pret: Gratuit

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1014252 kb

Desi acum portul si o parte din orasul antic sunt acoperite de ape, vizitatorul atent care hoinareste prin Mangalia va descoperi urmele vechii cetati, uneori chiar in mijlocul unor constructii moderne.

Colonia Callatis a fost intemeiata de colonistii veniti din cetatea greceasca Heracleea Pontica (azi Eregli, dinTurcia) la sfarsitul secolului al VI-lea i. Hr., insa cetatea greceasca a fost distrusa la sfarsitul secolului al VI-lea d. Hr. si inceputul secolului urmator de avari si slavi, fiind inlocuita de o asezare de pescari.

Ea a fost recladita partial in secolul XI, dar a disparut din nou in anul 1225, cand a fost arsa de tatari, care si-au stabilit acolo o tabara. Ei au fost cei care au dat localitatii numele de „Mangalia”, aceasta denumire fiind de origine tatara.

Datorita stapanirilor diverse ce s-au succedat in Dobrogea de-a lungul timpului si a colonistilor adusi in aceasta regiune, Mangalia are o structura etnica eterogena, cu mari comunitati de turci, tatari si lipoveni.


Zidul de aparare al cetatii Callatis, construit in secolul al IV-lea i. Hr., nu cuprindea intreaga suprafata locuita, ci proteja principalele constructii ale orasului (temple, piete si edificii publice sau private). in caz de pericol, populatia se refugia intre zidurile cetatii. in secolul I d.Hr., zidurile au fost distruse, dar au fost refacute pe acelasi traseu in epoca romana.

 
Astazi, o portiune din zid cu lungimea de cativa metri poate fi vizitata in incinta hotelului President din Mangalia, chiar langa receptie (o mare parte din zidul de nord al cetatii, peste 100 de metri, se poate vedea in zona hotelului Paradiso). Pardoseala din holul hotelului are doua tipuri de culori, placile de gresie deschise la culoare fiind asezate astfel incat sa redea traseul initial al zidului de incita care se prelungeste pana in mare.


Tot plimbandu-va pe strazile inguste din Mangalia, veti gasi, pe latura de nord a vechii cetati, in spatele Hotelului Paradiso, o bazilica romano-bizantina, datata in secolele V-VI d. Hr., de forma rectangulara, construita din blocuri mari de calcar legate cu mortar. Acum se pastreaza doar baza constructiei, prin iarba parjolita de soarele puternic.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Mangalia". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: OrasPORTMangalia
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...