Administratie publica

Incarcat la data: 13 Iunie 2011

Autor: Huruban Sergiu

Pret: Gratuit

Numar pagini: 65

Tip fisier: zip

Marime fisier: 76895 kb

1. Ce este sectorul public?
Sectorul public are un impact urias asupra tuturor. Cum am putea spune daca ceea ce face este prea mult sau prea putin, daca nu este eficient, daca nu este eficace sau daca nu este folositor populatiei? In acord cu modelul traditional, sectorul public serveste populatia prin intermediul unor structuri ierarhice, responsabile in fata politicienilor, structuri care formeaza ceea ce se numeste in general administratie publica.

 

In principiu, politicienii trebuie sa aiba grija de partea normativa a lucrurilor, urmarind interesul public, iar birocratia trebuie sa duca la indeplinire obiectivele stabilite de catre oamenii politici. Multe studii au pus la indoiala veridicitatea si eficienta acestui model, precum si aplicabilitatea sa la cazurile reale.


In democratiile de tip occidental exista o importanta diviziune intre sectoarele economiei si ale societatii, intre sectorul public si sectorul privat. Aceasta dihotomie se refera atat la diferente institutionale cat si la interese. Institutiile politice, cele guvernamentale, cele administrative, se gasesc in sectorul public, in timp ce diferitele institutii ale pietei se regasesc in sectorul privat.

 

Persoane, grupuri sau elite folosesc deseori asa numitul interes public ca pe un criteriu pentru rezolvarea problemelor in sectorul public, in timp ce interesul personal prevaleaza in sectorul privat. Administratia publica traditionala este un domeniu academic ce studiaza adoptarea si executarea deciziilor in institutiile publice.


Un sistem de institutii publice constituie o resursa pentru o natiune. Daca este utilizat in mod corespunzator in vederea formularii, implementarii si administrarii politicilor publice, el poate fi la fel de important pentru dezvoltarea nationala ca si resursele economice.

1.1. Principii ale administratiei publice
Administratia publica a fost inspirata de un set de principii teoretice, normative, identificate de autori ca John Stuart Mill (Representative Government, 1861), Woodrow Wilson (The Study of Administration, 1887) si Max Weber (Gesellshaft und Wirtschaft, 1922). Administratia publica, ca disciplina academica, a fost influentata si de scoala „managementului stiintific” de la inceputul secolului XX (F. W. Taylor, H. Fayol), precum si de teoria organizatiilor (Mintzberg, Morgan).


Pot fi identificate o serie de principii pentru a construi un model ideal al administratiei publice. Sectorul public ar trebui sa fie structurat in concordanta cu aceste principii, ceea ce implica o anumita structura institutionala, o anumita motivatie pentru functionarii publici si un anumit statut al interesului public.


1.    Sarcinile institutiilor publice trebuie sa fie stabilite de catre oamenii politici insa trebuie executate de catre administratori, pentru a satisface modelul rational de luare a deciziilor.
2.    Administratia se bazeaza pe documente scrise si tinde sa faca din birou elementul esential al guvernarii moderne.
3.    Sarcinile publice sunt organizate pe o baza continua, functie de anumite reguli.
4.    Regulile dupa care este condusa munca pot fi tehnice sau juridice. in ambele cazuri sunt necesari indivizi pregatiti, calificati.
5.    Sarcinile sau functiile sunt impartite in sfere functionale distincte, pentru fiecare fiind stabilita o anumita autoritate si anumite sanctiuni.
6.    Pentru functionari, ca si pentru sarcini, exista o organizare ierarhica, drepturile de a controla sau de a reclama fiind bine specificate. Exista o preferinta spre centralizare.
7.    Resursele organizatiei sunt total diferite de cele ale membrilor ei luati ca persoane private.
8.    Functionarul angajat pe un anumit post nu poate detine acesta pozitie in scopuri personale.
9.    Functionarii publici urmaresc rezolvarea sarcinilor din sectorul public din vocatie, dn simtul datoriei, pentru a-si indeplini obligatiile care le revin.
10.    in sectorul public exista un singur interes dominant, interesul public, care limiteaza influenta interesului personal in politica si administratie.


La acest model al administratiei publice au aparut trei tipuri de reactii. Unii l-au vazut ca pe un model normativ dupa care trebuie sa se conduca operatiunile administrative intr-un stat modern. Altii l-au criticat pentru lipsa de claritate descriptiva. in fine, au fost critici ce priveau esecul modelului admnistratiei publice in a identifica mecanismele care conduc la eficacitate si eficienta, capacitatea sa de a explica modul in care functioneaza de fapt sectorul public, fiind scazuta. Noile teorii ale sectorului public s-au orientat catre un fel de post-weberianism si post-wilsonianism, ajungand la modele radical diferite de conceptia clasica.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Administratie publica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: POPULATIEAdministratie Publicasectorul public
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...