Comparatie intre raspunderea politica si cea penala a presedintelui

Incarcat la data: 26 Februarie 2011

Autor: Alina Neata

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 15 kb

Problematica raspunderii Presedintelui Romaniei este consacrata de catre Constitutia din 1991 prin doua texte distincte acestei institutii – art. 84 alin. (3) si art. 95. aceasta initiala deficienta de redactare a fost corectata prin  deplasarea articolului privind punerea sub acuzare dupa cel consacrat suspendarii din functie. Astfel in conceptia corecta, dupa textul consacrat raspunderii politice pentru fapte ce nu au semnificatie penala, se reglementeaza tragerea la raspundere penala a presedintelui Romaniei pentru fapte deosebit de grave, exprimate generic prin sintagma „inalta tradare”.

Articolul 95 din Constitutia revizuita a ramas nemodificat, cuprinzand suspendarea din functie ca si raspundere politica a Presedintelui, urmata de sanctiunea demiterii prin referendum, referindu-se la formele raspunderii administrativ-disciplinare si nu administrative. Aceasta raspundere politica a Presedintelui este denumita astfel in doctrina desi este la origine tot o forma de raspundere penala.

In plan politic nu se poate vorbi de imunitatea completa a Presedintelui, precum sustine doctrina de drept constitutional, li nici de caracterul exclusiv politic al raspunderii, aceasta fiind denumita astfel pentru a o delimita de cea penala, urmarile ei fiind de fapt politico-juridice. Drept urmare, Presedintele Romaniei nu detine imunitate totala, putand fi tras la raspundere politic si juridic pentru faptele sale, savarsite in exercitiul mandatului, precum se stipuleaza in art. 95.

O forma de raspundere penala o reprezinta inlaturarea imunitatii Presedintelui si a punerii sale sub acuzare pentru o fapta deosebit de grava, raspundere mentionata in art. 84 alin (3) din Constitutia din 1991, devenit art. 96 in Constitutia republicata.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Comparatie intre raspunderea politica si cea penala a presedintelui". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PRESEDINTEraspundere penalaraspundere politica
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...