Contractele administrative

Incarcat la data: 04 Iunie 2011

Autor: Campean Marilena

Pret: Gratuit

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 13200 kb

5 (1 review)

Modalitatile juridice de actiune ale administratiei publice presupun si apelul la acte de natura contractuala. Contractele au fost consacrate in dreptul civil unde sunt utilizate spre a da satisfactie intereselor private ale partilor raportului juridic contractual guvernat de legea civila, in principal Codul civil.

 

Pe masura ce satisfacerea unor interese generale si realizarea serviciilor publice, nu mai puteau fi corespunzator realizate doar de administratie, a aparut necesitatea cooptarii particularilor in atare activitati, dar pentru ca in discutie era realizarea interesului general ori realizarea unui serviciu public in temeiul unor raporturi contractuale ale administratiei cu particularii, regimul juridic de drept privat aparea ca insuficient pentru a garanta prevalenta interesului public fata de interesul particular.


S-a consacrat astfel o noua categorie de acte juridice, de natura contractuala dar supuse unui regim de drept public, regimul contractual. Daca in drept, in general, contractul postuleaza egalitatea juridica a partilor, cand se pune problema asigurarii interesului general pozitia in care apar subiectii de drept pastreaza ca trasatura configuratia inegalitatii, chiar si atunci cand mijloacele juridice sunt de natura contractuala. Tehnica contractuala este utilizata in general de administratia publica in raporturile cu antreprenori privati pentru realizarea de constructii, de lucrari, exploatarea unor servicii etc.

 

In ultimele decenii tehnica contractuala a luat o noua importanta ilustrand trecerea de la un drept de comandament spre un drept bazat pe liberul acord de vointa, pe refluxul elementelor de constrangere si unilateralitate.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Contractele administrative". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ADMINISTRATIVECODULCONTRACTE
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...