Drept administrativ: definitie, evolutie, izvoare

Incarcat la data: 17 Mai 2010

Autor: cristina

Pret: 50 credite

Numar pagini: 12

Tip fisier: zip

Marime fisier: 41 kb

Dreptul romanesc este un drept unitar. Aceasta unitate rezultand din unicitatea sursei sale de creatie se prezinta intr-o diversitate a domeniilor de reglementare a relatiilor sociale.
 
Normele  juridice, in principiu, se grupeaza in functie de specificul relatiilor pe care le reglementeaza. Daca avem in vedere cele doua mari diviziuni ale dreptului, in drept public si drept privat, vom intelege mai repede de ce dreptul administrativ se plaseaza, ca ramura de drept, in cadrul dreptului public.
 Institutiile juridice nu sunt toate de acelasi fel, ele se diferentiaza prin natura
lor, prin scopul urmarit, prin mijloacele care li se pun la dispozitie. Natura interesului  reglementat de fiecare institutie juridica (privita ca ansamblu de norme juridice cu obiect de reglementare aproape omogen, in cadrul unei ramuri de drept)au o mare valoare in stabilirea limitelor unei ramuri de drept sau a dreptului public ori a dreptului privat.
    
Caracteristica generala a dreptului este aceea ca se ocupa de reglementarea intereselor publice generale.
Dreptul administrativ reglementeaza activitatea unei puteri a statului, puterea executiva sau  administrativa. Constitutia, legea fundamentala, este cea care reglementeaza modul de organizare a puterilor statului. Comparativ, administratia se prezinta ca puterea cea mai dinamica a statului, normele juridice aplicabile administratiei fiind supuse unui proces necontenit de adaptare.
       
Dreptul administrativ, ca ramura a dreptului public cuprinde ansamblul de norme juridice privind crearea, organizarea si functionarea autoritatilor administratiei publice.

Cuprins:

1.Definitia dreptului administrativ
2.Evolutia dreptului administrativ
3.Caracteristicile tehnice ale dreptului administrativ roman
4.Izvoarele dreptului administrativ :
-    izvoarele scrise ale dreptului administrativ
-    izvoare nescrise ale dreptului administrativ
5.Normele de drept administrativ
6.Raporturile de drept administrativ
7.Bibliografie
     
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept administrativ: definitie, evolutie, izvoare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ADMINISTRATIEDREPT ADMINISTRATIV
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan