Notiunea si evolutia teoriei de contract administrativ

Incarcat la data: 23 Ianuarie 2012

Autor: barbas voichita

Pret: 50 credite

Numar pagini: 14

Tip fisier: zip

Marime fisier: 27 kb

Notiunea si evolutia teoriei de contract administrativ


Contractele administrative sunt contractele incheiate pe baza acordului de vointa ce intervine , de regula , intre o autoritate a administratiei publice sau un subiect autorizat de ea si un particular , supuse regimului de drept administrativ.


In general , contractul e acordul de vointe generator de efecte juridice , apartinand partilor , dar se poate incheia si intre 2 autoritati administrative sau o autoritate administrativa si particular .
In functie de obiectul lor , contractele se impart in :
-    Contracte administrative
-    Contracte de drept privat ( comun )

 

Teoria contratcelor administrative s-a nascut si dezvoltat in Franta .
In cadrul teoriei generale a contractelor s-a impus categoria contractelor administrative  Ca o categorie aparte , ceea ce a facut ca astazi , existenta acestui gen de contracte sa nu mai poata fi pusa la indoiala , fiind confirmata legislativ , jurisprudential si doctrinar .

 

Odata ce s-a lamurit ca contractele administrative reprezinta o realitate urmeaza intrebarea : Care sunt criteriile dupa care se pot distinge contractele administrative  de contractele de drept privat ?

 

Literatura juridica a incercat sa stabileasca care sunt criteriile dupa care s-ar putea face o astfel de distinctie ; pornind de la realitatea cunoscuta ca contractele administrative sunt incheiate in virtutea exercitiului puterii publice , au ca obiect dominant administrativ , un serviciu public sau interesul public .

 

Autorii francezi au cautat sa identifice o serie de criterii comune acestui tip de contracte , determinand regimul juridic aplicabil si stabilind natura juridica a contractelor .


Natura juridica a contractelor administrative – regimul juridic administrative la care e supus are drept sursa legea si jurisprudenta administrativa sau , in alta opinie , regulile aplicabile contractelor administrative legate de trasaturile specifice si de competenta jurisdictiei administrative .

 

Aceste criterii , stabilite de doctrina si jurisprudenta ca fiind organice sau materiale se presupun a fi intrunite cumulative. Plecand de la reglementarea nationala a contractelor administrative si de la principii comunitare din dreptul european , legislatia franceza a incercat sa se adapteze lor , stabilind cadrul de dezvoltare a acestuui contract .Tratatul de la Roma nu facea referire la acest domeniu si abia prin Tratatul de la Maastricht s-a introdus aceasta notiune , intr-un cadru limitat , cu referire la cercetarea si dezvoltarea tehnologiei.


Directiva 2004/18 privind regulile de atribuire a contractelor de achizitii publice  , de lucrari , furnituri , servicii si Directiva 2004/17 privind regulile procedurii de achizitii publice in sectorul Apa , Energie , Transport si Servicii Postale au adus noi elemente si directii de dezvoltare in acest domeniu , dar si puncte de sprijin necesare literatruii de specialitate in caracterizarea contractelor administrative .
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Notiunea si evolutia teoriei de contract administrativ". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Evolutieteoriecontract administrativ
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...