Obligativitatea plangerii prealabile

Incarcat la data: 28 Aprilie 2010

Autor: Ciubotariu Cristian

Pret: 50 credite

Numar pagini: 15

Tip fisier: zip

Marime fisier: 37 kb

Legea contenciosului administrativ reprezinta noul cadru juridic general in temeiul caruia instantele judecatoresti sunt competente sa cenzureze activitatea acelor organe ale puterii executive care prin actele si faptele lor vatama drepturi recunoscute de lege persoanelor fizice si juridice.

In literatura de specialitate, sub imperiul Legii nr. 1/1967 si a Legii nr. 29/1990, in prezent abrogata, au fost enuntate si analizate conditiile introducerii actiunii impotriva actelor administrative ilegale si care se regasesc, in parte dar cu unele schimbari, si in cazul noii reglementari si anume:
-    conditia ca actul atacat in justitie sa fie un act administrativ;
-    prin respectivul act sa se vateme un drept recunoscut de lege sau un interes legitim;
-    actul sa provina de la o autoritate administrativa;
-    anterior introducerii actiunii in justitie sa se fi implinit procedura administrativa prealabila;
-    actiunea sa fie introdusa in termen;
-    precum si doua conditii negative constand in faptul ca actul atacat in justitie sa nu fie exceptat de la controlul judiciar,
-     pentru declansarea acestei forme de verificare nu trebuie sa se prevada expres cazuri privind aplicabilitatea normelor de contencios administrativ in activitatea instantelor de judecata.

Capitolul II  -  Procedura plangerii prealabile
Conditia necesara introducerii actiunii in justitie este aceea a indeplinirii procedurii administrative prealabile demersului judiciar si care consta in indatorirea petentului de a se adresa autoritatii emitente a actului administrativ inaintea exercitarii caii judiciare, autoritate obligata sa rezolve plangerea prealabila pentru a evita, pe cat posibil, declansarea unui litigiu.

Cel lezat se va adresa organului emitent in termen de cel mult 30 de zile de la data cand i s-a comunicat actul pretins vatamator, iar acesta din urma, la randul sau, are indatorirea de a solutiona reclamatia intr-un alt termen, tot de 30 de zile, de la primirea petitiei (art. 7 alin. 1).

Cuprins

Capitolul I - Introducere. Conditiile promovarii actiunii impotriva actelor administrative ilegale
Capitolul II  -  Procedura plangerii  prealabila
Capitolul III   - Studii de caz
Capitolul IV  -  Aspecte privind hotarari judecatoresti
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Obligativitatea plangerii prealabile". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ADMINISTRATIE
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan