Uniunea Europeana - evolutie, origini si perspective

Incarcat la data: 11 Martie 2011

Autor: Apostol Maria Roxana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 19

Tip fisier: zip

Marime fisier: 160 kb

1.1. Ideea de Europa  Unita
"Europa este un continent de hibrizi energici" (H.A.L.Fisher,istoric britanic)


La nivel global traim intr-o lume europeana.Este o lume multiculturala,fara indoiala,dar mare parte din ea a fost colonizata,la un anumit moment de o putere europeana sau alta si astfel se face ca  majoritatea popoarelor traiesc in societati care sunt fie bazate pe traditia culturaleuropeana,fie sunt zi de zi influentate de normele si valorile acestei tradittii.     

 

Sunt multe lucruri care ii unesc pe europeni,dar si mai multe care ii despart.Ei nu au o istorie comuna,vorbesc multe limbi diferite,au valori sociale diferite,viziunea lor despre locul pe care il ocupa in lumea adesea difera,au pornit razboaie unii impotriva celorlalti cu o frecventa tragica,si-au redefinit adesea loialitatea si identitatea si si-au retrasat adeseori frontierele comune,ca urmare a schimbarilor survenite in afilierea lor politica.    

 

Europa nu a fost niciodata unita,iar istoria sa este caracterizata prin fragmentare,conflicte si schimbari permanente ale granittelor politice.intinderi mari din cadrul Europei au fost unificate in anumite epoci din diverse ratiuni-iincepand cu romanii si trecand de la franci la hasburgi,Napoleon si Hitler-dar,in timp ce multi au visat la unificare,incepand cu al doilea razboi mondial europenii au imbratisat ideea ca nationalismul ar putea fi lasat deoparte pentru a face loc intereselor cooperarii regionale.Pentru prima data in istorie sa, aproape intreaga regiune este antrenata in procesul integrarii,care ii stimuleaza pe locuitorii sai sa gandeasca si sa se comporte ca europeni si mai putin ca niste membri ai unor grupari culturale sau nationale mai mici care,din intamplare, locuiesc in aceeasi zona geografica.                   

 

Cu toate acestea,incepaand cu 1945 diferentele au fost treptat inlocuite cu interese,teluri si valori comune determinate in partea de redefinire a locului Europei in lume.          

 

Ideea unitatii europene care a prins radacini si s-a extins din 1945 incoace nu este o noutate.De fapt este o idee veche,care a fost readusa in prim plan si care,mai important ,pentru prima data a fost voluntar adoptata de un numar mare de europeni.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Uniunea Europeana - evolutie, origini si perspective". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PERSPECTIVEORIGINIUniunea Europeana
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...