Cultura pepenului si valorificarea recoltei

Incarcat la data: 12 Iulie 2010

Autor: Radu Raluca

Pret: 50 credite

Numar pagini: 16

Tip fisier: zip

Marime fisier: 51 kb

Pepenele galben se cultiva pentru fructele sale care se consuma la maturitatea fiziologica, in stare proaspata sau ca fructe glasate, dulceata, marmelada, sucuri, salata de fructe, fiind apreciate pentru gustul, aroma ti parfumul lor deosebite.
                    
Valoarea energetica a fructelor este de 30 cal./100g s.p. Contin: 8-12% s.u.; 4,37 – 13,8% zahar (in functie de soi); 0,5% proteine; 50 – 60 mg/100 g.s.p. vitamina C; vitaminele B1,B2,B6; saruri minerale (Ca,K,P,Fe); caroten 2-3 mg % (pentru fructele cu miez portocaliu).

Originea ti aria de raspandire

Pepenele galben este originar din Africa sau din Asia Mica dupa unii autori. Tari mari cultivatoare de pepeni galbeni in lume sunt China cu 571 mii ha, SUA cu 44,66 mii ha ti Japonia cu 12 mii ha in anul 2005. China realizeaza in acel an 15138 mii t, iar SUA 1207 mii t. (FAO 2005).

In Europa s-a raspandit in sec. al XV- lea, mai inai in Italia, apoi in Franta ti Belgia. in America a fost introdus in cultura la inceputul sec. al XVI-lea, iar in Romania in sec. al XVII-lea.
                    
La noi in tara in anul 2002 au fost cultivate cu pepeni galbeni 4,4 mii ha, iar in anul 2005 suprafata a scazut la 3,53 mii ha, cu o productie medie de 11,65 t/ha in 2002 ti 14,43 t/ha in 2005.

Particularitati botanice

Sistemul radicular este puternic ramificat ti mai profund decat la castraveti, atinge adancimea de 0,6 – 1 m, iar lateral se pot raspandi pana la 2 m, din acest motiv pepenele galben se poate cultiva ti in zonele aride ti calduroase. Tulpina taratoare prezinta muchii rotunjite, iar la fiecare nod sunt prezenti carcei lungi. Tulpina este acoperita de peritori albi moi ti in contact cu solul emite radacini adventive. Deoarece nu se poate mentine in pozitie erecta, in unele sisteme de cultura plantele se paliseaza.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cultura pepenului si valorificarea recoltei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CULTURAPEPENEreferat agricultura
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan