Inul, canepa si bumbacul - principalele plante textile si tehnologia lor de cultura

Incarcat la data: 26 Mai 2010

Autor: Penciu Marian

Pret: 80 credite

Numar pagini: 38

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2142 kb

5 (3 review-uri)

Principalele plante textile sunt: bumbacul, inul si canapa. Bumbacul este o planta tehnica ca si inul, face parte din familia Malvaceae care se prezinta sub forma de tufe, semintele bumbacului sunt toxice, prin continutul de 1,5 % Gosypol. Bumbacul este un material foarte folositor pentru a obtine imbracaminte. Are mai multe proprietati printre care se numara si  luciul.

Bumbacul are luciu mat; culoarea: in general la bumbac culoarea este alba, galbuie. Ca si bumbacul sunt mai multe materiale care au luciu. Unele dintre ele ca si matasea au luciul mai evident sau altele au un luciu slab (canepa si inul). Culoarea bumbacului depinde de felul pigmentilor naturali.
Inul (Linum) face parte din familia Linaceae cu cca. 200 de varietati. Este o planta perena se prezinta sub forma de tufe, fiind o planta textila ca si bumbacul.

Canepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se arunca, totul e valorificat, iar produsele obtinute sunt folosite de la fabricarea banalei funii pana in industria cosmetica sau auto. Dupa cultivarea cu canepa, terenul devine in anul urmator propice cultivarii cerealelor deoarece canepa ucide buruienile. De asemenea, cantitatea de ingrasamant chimic necesara unei productii bune este mult mai mica decat la alte culturi.

Bumbacul face parte din familia Malvaceae, genul Gossypium cu mai multe specii, din care în tara noastra se cultiva Gossypium hirsutum( Lf=20-35 mm).Alte soiuri de bumbac  sunt: Herbacom(Lf=17-26 mm) si Barbadensis(Lf=30-51 mm). Planta se prezinta cu o tulpina semiînalta, din care pornesc ramuri vegetative si fructifere Pe ramificatiile fructifere se dezvolta flori si apoi capsule (fructele) cu 4 – 6 seminte al caror epiderm produc fibra bruta ce se recolteaza; seminţele bumbacului sunt toxice, prin conţinutul de 1,5 % Gosypol. Bumbacul este materie prima de baza pentru industria textila.
    
Bumbacul are mai multe proprietati printre care se numara si : luciul( bumbacul are luciu mat),  culoarea(in general la bumbac culoarea este alba, galbuie), lungimea(fibre scurte:la bumbac, la in canepa, filament), higroscopicitatrea.

Bumbacul este o fibra moale ce creste in jurul semintelor plantei de bumbac. Fibrele sunt folosite pentru realizarea unor tesaturi usoare, fine si care permit pielii sa respire. Odata ce sunt indepartate urmele de ceara si proteina, ceea ce ramane este un polimer natural de celuloza pura. Aceasta celuloza este aranjata in asa fel incat da bumbacului proprietati unice de rezistenta, durabilitate si absorbtie.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Inul, canepa si bumbacul - principalele plante textile si tehnologia lor de cultura". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Agriculturaplante exoticecultura plantelor
Comentarii

dada

da da

este tare bine ca ati scris despre plantele textile, Va multumesc frumos!

Ms este bun si mai multe informatiii dac s-ar putea

cam slabut dar e totusi bun .Iti dau un sfat:mai adauga niste informati si merge PE mn m-a ajutat

fainut...

Era mult mai bine daca erau mai multe info. desper in.Dar in rest e totul oky.

putina informatie despre higroscopicitatea,resistenta la caldura,stabilitatea termica si alte caracteristici lipsesc la aceste plante