Particularitati chimice si fizice ale marfurilor alimentare

Incarcat la data: 15 Aprilie 2010

Autor: Mandrut Anda

Pret: 80 credite

Numar pagini: 31

Tip fisier: zip

Marime fisier: 39 kb

Compozitia chimica a materiilor prime agroalimentare si a alimentelor prelucrate Organismul uman prelucreaza in procesul schimbului de substante o cantitate mare de produse alimentare, primite din mediul inconjurator. In aceasta diversitate (produse alimentare de origine vegetala, animala si minerala), se observa inrudiri stranse intre produse, in limita fiecarei grupe, in ceea ce priveste structura si compozitia lor chimica.

Felul substantelor care intra in compozitia produselor e fo arte diferit, la fel si proportia lor. In majoritatea cazurilor predomina o grupa sau alta de substante chimice, de unde si clasificarea produselor alimentar e in functie d e preponderenta chimica: cu preponderenta protidica (lapte si produse lactate, oua, carne, p este si produsele lor de prelucrare); cu preponderenta lipidica (grasimile alimentare); cu preponderenta glucidica (cereale si derivate, leguminoase boabe, legume si fructe, zahar si produse zaharo ase).

Unele produse alimentare se compun aproape exclusiv dintr-o singura substanta (sau un singur fel de substanta), cum sunt zaharul (din zaharoza), amidonul (din amiloza si amilopectina), gelatina (din colagen), grasimile (din gliceride), sarea de bucatarie (din clorura de sodiu) etc. Dar, in cele mai multe cazuri, intalnim cele cinci mari grupe de substante chimice: apa, substantele minerale, glucidele, lipidele si protidele. In afara de cele mentionate mai sus, in compozitia produselor alimentar e intra: vitamine, pigmenti, acizi, enzime, substante tanante, uleiuri eterice, glucozizi, alcaloizi, hormoni, fitoncide s.a.

De asemenea, precizam ca nu to ate produsele alimentar e au potential nutritiv semnificativ, in schimb au proprietati gustative, aromatice sau alte proprietati ce influenteaza favorabil procesul de alimentatie.
Cunoasterea particularitatilor compozitiei chimice a materiilor prime agroalimentare si a alimentelor prelucrate se impune, atat pentru cunoasterea proceselor care au loc la nivelul acestora in timpul circuitului lor logistic, al fabricarii si comercializarii, cat si pentru stabilirea nivelului lor calitativ, a potentialului nutritiv si tehnologic, in relatie cu toti operatorii ce intervin de-a lungul lanturilor agroalimentare.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Particularitati chimice si fizice ale marfurilor alimentare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: AgriculturaFIZICElegaturi chimicemarfuri alimentare
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan