Definitia asistentei sociale si rolul acesteia in societate

Incarcat la data: 07 Februarie 2012

Autor: botezan oana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 15530 kb

1. Introducere
De-a lungul istoriei, asistenta sociala s-a dezvoltat cu pasi mici dar siguri, pornind de la modalitati simpliste de acordare a ajutorului, determinate de compasiune, ajungand la modalitati specializate de interventie, dezvoltate de lumea academica in mod special si aplicate de autoritatile publice.

 

Astfel, putem spune despre modalitatile prestiintifice de interventie ca formeaza asistarea empirica iar despre cele stiintifice reprezinta asistenta sociala.


Desi asistenta sociala este considerata o inventie a secolului XX, ea a existat inca din antichitate, diferente fiind la modul de interventie. in toate etapele omenirii au existat persoane cu posibilitati reduse, cu nivel precar de trai, etc., de aceea institutionalizarea serviciilor de asistenta sociala si desfasurarea activitatilor de interventie de catre profesionisti reprezinta noutatile in asistenta sociala contemporana.


2. Definitia asistentei sociale
Una din definitiile asistentei sociale ar fi cea data de Zamfir C. (1995, pag. 100): „un ansamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunitatilor cu probleme speciale aflate temporar in dificultate, care din motive de natura economica, socioculturala, biologica sau psihologica nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii un mod normal, decent de viata”.


De asemenea putem mentiona definitia sustinuta, in 1981 si adoptata in cadrul adunarii generale in 1982, de Asociatia Nationala a Asistentei Sociale, SUA, care afirma ca „profesia de asistent social, atat din perspectiva definirii traditionale, cat si practice, este profesia care dezvolta cunostinte formale de baza, concepte teoretice, deprinderi functionale specifice si valori esentiale necesare implementarii serviciilor de asistenta sociala intr-un mod eficient si constructiv”.

 

Din cele doua definitii redate mai sus putem spune ca asistenta sociala prin activitatea sa focalizeaza resursele pe construirea sau activarea solutiilor pentru persoanele aflate in dificultate.

 


 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Definitia asistentei sociale si rolul acesteia in societate". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DEFINITIEsocietateAsistenta Sociala
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan