Dependenta de realitatea virtuala

Incarcat la data: 06 Noiembrie 2012

Autor: achim denisa

Pret: 80 credite

Numar pagini: 18

Tip fisier: zip

Marime fisier: 33 kb

Problema stiintifica ce face obiectul acestei lucrari vizeaaza  dependenta de realitatea virtuala. Scopul lucrarii consta in prezentarea unor idei teoretice despre dependendenta de realitatea virtuala, ce inseamna ea de fapt, cum poate fi determinata, care au fost cauzele care au determinat instalarea acestei dependente, evolutia ei atat negaiva cat si pozitiva, urmarile la nivel individual si societal si nu in ultimul rand tratamente de recuperare.

1.2 Importanta si relevanta stiintifica, actualitatea si oportunitatea demersului de cercetare

Dependenta de realitatea virtuala reprezinta o problema de larg interes  care capata o amploare din ce in ce mai mare si care astazi, in secolul vitezei atinge apogeul.Evolutia internetului la scara mondiala pe langa efectele benefice pe care le-a produs,a dat nastere unui loc virtual, unde persoanele pot sa se ascunda de realitate, sa fuga de prejudecati si responsabilitati dand nastere unor probleme psihice si fizice.
   
Realitatea virtuala poate fi definita ca o combinatie de tehnologii ale caror interfete apeleaza la simturile utilizatorului pentru a crea senzatia de interactiune cu mediul sintetic, generat de calculator. Pe cat de fascinanta pare, realitatea virtuala poate fi studiata din foarte multe perspective, de unde reiese complexitatea atat teoretica cat si vasta aplicabilitate. De exemplu, prin simplul mod de a citi o carte, sau uitandu-te la un film te transpui in viata unor fiinte imaginare, castigand astfel experienta pentru viata reala, dar in acest caz experienta pierde din nivel prin simplul fapt ca nu este interactiva.

Din contra, in lumea virtuala care ofera un imens mediu interactiv, experienta astfel castigata are o caracteristica mult mai practica. Imagineaza-ti un mediu total virtual in jurul tau, in care esti supus unor teste asemanatoare vietii reale, iar dupa ce intelegi deciziile luate acolo vei simti aceeasi diferenta precum in cazul lucrarilor practice de loborator facute la scoala. “Deocamdata exista foarte multe teorii despre realitatea virtuala, acest domeniu se intrevede a fi unul foarte "fierbinte" si cu mare impact in viata de zi cu zi a omului. Astfel, cele dintai aplicatii au fost facute in domeniul arhitecturii, arhitectii fiind printre primii care au avut posibilitatea vizionarii proiectului inainte de a-l realiza, inainte de a pune prima caramida. Arhitectul are ocazia patrunderii in propria opera, unde poate analiza cum strabate lumina camerele, cum circula curentii de aer prin imobil. Omul poate patrunde in interiorul civilizatiilor de mult disparute, se poate plimba pe strazi virtuale, poate intra in castele parasite care dau fiori omul poate lua parte la o multime de activitati care altfel erau inaccesibile. O calatorie virtuala iti ofera posibilitatea unei plimbari intr-un spatiu tridimensional, iar senzatia care te cuprinde este de-a dreptul devastatoare.”
      
Morton Heiling  a construit in 1962 un prototip al viziunii sale legate de realitatea virtuala .Acesta se numea “sensorama”, a fost un dispozitiv mecanic manipulat prin computerizare digitala si care angaja multiple simturi..
       
In 1968 Ivan Southerland  cu ajutorul studentului sau Bob Sproullau creat ce se considera a fii primul sistem montat pe cap ce arata realitatea virtuala si realitatea marita.Acest sistem a fost primitiv prin realismul care dadea dovada ,era foarte greu incat trebuia sa fie suspendat de tavan iar graficele ce alcatuiau mediul virtual erau simple modele de cadrane a unor camere.
       
De asemenea , notabile printre sistemele timpurii hypermedia si realitatea virtuala a fost “Aspen Movie Map”, creat in 1977. Programul a fost o simulare virtuala sumara a orasului Aspem din Colorado ,in care utilizatorii puteau cutreiera strazile in trei moduri : pe  timp de vara, pe timp de iarna si poligonal. Primele doua erau bazate pe fotografii ,cercetatorii practic au fotografiat fiecare moment posibil printre strazile orasului in ambele sezoane, iar al treilea mod a fost un model modest tridimensional al orasului.La sfarsitul anilor 1980 termenul “realitatea virtuala”a fost popularizat de  Jaron Laniere, unul dintre pionierii moderni in acest teren. Lanier a fost cel care a fondat compania “Limbajele Programarii Virtuale”in 1965 ,care construieste si dezvolta sistemele googles si govles in acea perioada.

Conceptul de “realitate virtuala” a fost popularizat in mass-media prin filme ,cum ar fi “Brainstorm” si cercetari despre realitatea virtuala care a luat amploare  in 1990 si care au fost motivate partial de cartea nonfictiva”Virtual reality”scrisa  de Howard Rheingold. (Breton Philippe,2001 pag 12, traducere din lb franceza de Beatrice Stanciu).
      
In prezent, in realitatea virtuala sunt utilizate mecanisme si dispozitive complexe si moderne ,grafica este una foarte dezvoltata imitand aproape 100% realitatea  creand conditii chiar pentru a o inlocui lumea reala.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Dependenta de realitatea virtuala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: REFERATEDEPENDENTArealitatea virtuala
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...