Organizarea genomului

Incarcat la data: 13 Decembrie 2012

Autor: benea andreea

Pret: Gratuit

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 31 kb

ADN-ul este universal in lumea vie, iar gena ca secventa bine determinata in structura lantului de dezoxiribonucleotide este puratoarea informatiei genetice si implicit un simbol al vietii.

In esenta, molecula de ADN este formata din doua catene polinucleotidice ce formeaza un dublu helix cu rotatie spre dreapta in jurul unul ax imaginar. Acest model teoretic a fost propus de Watson si Crick in 1953. 

Se descrie o structura primara, secundara si tertiara.
Structura primara este formata dintr-o insiruire de dezoxiribonucleotide care stabilesc intre ele legaturi covalente de tipul 3’→ 5’ fosfodiester. Aceasta legatura se formeaza intre gruparea - OH aflata in pozitia 3’ a moleculei de dezoxiriboza (riboza in cazul ARN) de la prima nucleotida si gruparea - OH aflata in pozitia 5’ a dezoxiribozei (ribozei) mononucleotidei urmatoare. Datorita legaturilor fosfodiester, nucleotidele pot forma catene foarte lungi neramificate in care stocarea informatiei genetice este asigurata prin succesiunea specifica a nucleotidelor.

Structura primara corespunde unei configuratii monocatenare liniare cu o extremitate 3’-OH si una 5’ fosforilata. Fiecare dezoxiribonucleotid este format dintr-o baza azotata care poate fi purinica (adenina, guanina) sau pirimidinica (citozina, timina), o pentoza (dezoxiriboza) si acid fosforic)

Se pot forma din unirea fiecarei baze azotate cu dezoxiriboza 4 tiputi de nucleozide: adenozina, guanozina, citidina si timidina.

Acidul fosforic uneste intre ele nucleozidele realizand monomerii - dezoxiribonucleotidele - care apoi prin polimerizare formeaza catena de ADN, continand structura primara a moleculei de ADN. Prezenta H2PO4 (ortofosfat) confera caracterul acid si incarcarea neagativa. Aceasta sarcina e neutralizata de proteinele histonice (bazice) si cationi de Mg2+.

Modelul de aranjare a nucleotidelor de-a lungul catenei de ADN are o anumita specificitate si constituie informatia ereditara codificata cu alte cuvinte codul genetic. Prin citirea acestui cod (transcriptie si translatie) se va realiza secventa aminoacizilor in structura moleculei proteice.

Capacitatea de stocare a informatiei genetice la om este uriasa, fapt demonstrat de cele aproximativ 6 miliarde de nucleotide. Cantitatea de ADN este aceeasi pentru toti indivizii aceleiasi specii, ca si secventa nucleotidelor in catena ADN. Sub aceste doua aspecte exista diferente intre specii desi structura ADN-ului este aceeasi pentru lumea vietuitoarelor.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Organizarea genomului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: REFERATEreferat biologieorganizarea genomului
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan