Tehnologie modernizata de producere a materialului clonal la cartoful pentru samanta

Incarcat la data: 05 Iulie 2011

Autor: Bardocz Lavinia

Pret: 50 credite

Numar pagini: 12

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2352848 kb

Introducere


In contextul economico-social actual, efectele crizei mondiale, care preseaza astazi omenirea, se manifesta cu intensitate sporita si in unul din cele mai importante sectoare ale Romaniei – agricultura.

Aceste influente perturbatoare sunt prezente şi la cultura cartofului, cu potentari diferentiate de zona climatica, de nivelul de asigurare a bazei materiale, de existenta unor strategii anticriza. Cartoful are o traditie relativ indelungata in agricultura Romaniei, principalele referiri fiind consemnate in Transilvania secolului XVIII.

Optimizarea principalilor factori de productie care contribuie la imbunatatirea calitatii cartofului pentru samanta au capatat o importanta deosebita. Obtinerea de productii cat mai mari cu costuri mai reduse, pentru cresterea eficientei economice a culturii a devenit principala preocupare a cultivatorilor de cartof. Pentru realizarea acestor deziderate, pe baza cerecetarilor efectuate in ultiumii ani s-a elaborat actuala tehnologie modernizata care isi propune imbunatatirea metodei clasice de producere a cartofului pentru samanta si implicit cea de multiplicare in vitro a soiurilor de cartof pretabile pentru o agricultura durabila si in conditiile din Romania: soiuri cu rezistenta genetica la viroze si mana, care necesita mai putine tratamente de combatere a bolilor si daunatorilor, soiuri mai tolerante la stresul termohidric, soiuri cu un coeficient mai ridicat al apei si fertilizantilor.

Prin obtinerea de microtuberculi in vitro se reduce schema producerii de samanta certificata la cartof cu 3-4 ani fata de sistemul clasic, deci scade numarul de ani de cultivare in camp si implicit numarul tratamentelor cu pesticide, ducand in final şi la eliminarea oboselii solului.


Extinderea tehnologiei de producere a microtuberculilor cu cea mai buna aplicabilitate la agentii economici specializati in producerea cartofului de samanta va duce la sporirea materialului pentru plantat din categoria prebaza. Materialul obtinut si reinmultit in continuare contribuie la obtinerea unei cantitatiti sporite de cartof pentru samanta de o calitate foarte buna.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Tehnologie modernizata de producere a materialului clonal la cartoful pentru samanta". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: tehnologiecartofsamanta
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...