Surfactantii

Incarcat la data: 18 Mai 2011

Autor: amy lee

Pret: Gratuit

Numar pagini: 19

Tip fisier: zip

Marime fisier: 160 kb

Agentii activi de suprafata, pe scurt surfactantii, sunt substante chimice care, in solutii se concentreaza la suprafata si solubilizeaza materiale care au o mica afinitate unele fata de altele. Acumulandu-se pe suprafetele de separare, surfactantii sunt capabili sa modifice puternic, chiar in concentratii foarte mici, proprietatile superficiale ale lichidelor in care se dizolva.

Deoarece surfactantii sunt adsorbiti in principal la suprafata solutiei, creand un strat subtire, sunt numiti substante active de suprafata. in timpul dizolvarii lor, dupa ce ating anumite valori ale concentratiei, moleculele sau ionii de surfactant incep sa se asocieze si sa se organizeze in unitati mai complexe, numite micele. Valoarea concentratiei caracteristica inceperii  procesului de asociere poarta denumirea de concentratie critica micelara si este intalnita sub simbolul cc sau prescurtat CCM.
 
Surfactantii prezinta o structura moleculara asimetrica, compusa din doua parti, cu proprietati fundamentale diferite: una nepolara sau slab polara (hidrocarbonata) si alta puternic polara (ionizabila sau neionizabila). Partea nepolara este insolubila in apa (hidrofoba) si in lichide puternic polare dar este usor solubila in uleiuri (lipofila) si in general in lichide nepolare. Partea polara, din contra, este hidrofila. Datorita diverselor afinitati pe care le prezinta pentru diferitele faze, astfel de molecule se numesc amfifile.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Surfactantii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Activisurfactantiagenti