Terpene si terpenoizi

Incarcat la data: 21 Mai 2014

Autor: cucui oana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 20

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1170 kb

Terpenele sunt o mare si variata clasa de compusi organici produsi de o varietate de plante, in special conifere, dar si de unele insecte ca termitele sau fluturii coada de randunica, care emit terpenele din osmoterie.

Au adesea un miros puternic si astfel pot proteja plantele de paraziti. Multe terpene sunt hidrocarburi aromatice si astfel pot avea o functie protectoare. Diferenta dintre terpene si terpenoizi este ca terpenele sunt hidrocarburi simple, in timp ce terpenoizii contin in plus grupe functionale.

Sunt componente majore ale rasinilor, ca de exemplu turpentina e produsa  din rasina. Denumirea "terpene" e un derivat al cuvantului  "turpentine". In plus rolul lor ca produse finale in multe organisme, fiind structuri de baza majore biosintetice aproape in orice creatura vie. Steroizii, de exemplu, sunt derivate din triterpene "squalene".
Cand terpenele sunt modificate chimic, cum ar fi oxidarea sau nearanjarea scheletului de carbon, rezulta terpenoizii. Terpenoizii sunt cunoscuti si ca " isoprenoizi".

Terpenele si terpnoizii sunt constituienti primari ai uleiurilor esentiale din multe tipuri de plante si flori. Uleiurile esentiale sunt utiluzate pe scara larga pentru aroma in : aditivi alimentari, parfumerie, dar si in medicina alternativa si traditionala. Variatiile si derivatii sintetici din terpenele si terpenoizii naturali se gasesc intr-o mare varietate de arome folosite in parfumerie si arome in aditivi alimentari. Vitamina A este o terpena.

Terpenele sunt extrase din arbori mai mult pe vreme calda, actionand ca o forma naturala de "nori de seminte". Norii reflecta lumina solara, permitand padurii sa-si regleze temperatura.
 
Aroma si mirosul hameiului, foarte dorita in unele beri, provine de la terpene. De la terpenele din hamei se extrag mari cantitati de : myrcene, beta- pinene, beta-cariofiline si alfa-humulene.

Terpenele sunt derivati biosintetici din unitati de izopreni, care au formula moleculara C5H8. Formula bazica moleculara a terpenelor sunt multipli din aceasta (C5H8)n, unde "n" este numarul unitatilor de izoprene legate. Aceasta se numeste regula izoprenilor. Unitatile de izopren pot fi legate "de la cap la coada" pentru a forma lanturi liniare sau pot fi aranjate pentru a forma inele. Unitatea de izopren poate fi considerata una din cele mai obisnuite unitati de baza din natura.

Izoprenii insusi nu pot suferi procese de constructie, dar formele active de IPP(difosfatul izopentenil) si DMAPP(difosfatul dimetil alil) sunt componente in formula biosintetica. IPP este format din acetil-CoA, etapa intermdiara a acidului mevalonic in sensul reductiei HMG-CoA. Ca alternativa, totalitatea formulelor intermediare biosintetice nerelationale ale IPP este cunoscuta in unele grupuri bacteriene si plastide ale plantelor, asa numitele MEP (2-metil-D-eritritol-4-fosfat) formula intermediara care este initiata din C5-zaharuri. In ambele formule intermediare IPP este izomerizat in DMAPP de catre enzima izopentil firofosfat izomera.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Terpene si terpenoizi". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: compusi organicireferate chimieterpeneterpenoiziisoprenoizi
Pulover cu aspect catifelat si aplicatii cu margele Pulover cu aspect catifelat si aplicatii cu margele CaracteristiciTip: puloverGen: feteculoare: gri inchisMaterial: bumbacStil: casualCroiala:...
Rochie Black Flower Rochie Black Flower O alegere eleganta cu o nota joviala este aceasta rochie scurta, mulata cu maneci trei sferturi....