Relatia dintre comunicare si semiotica

Incarcat la data: 28 Martie 2011

Autor: Bighiu Andreea-Madalina

Pret: Gratuit

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 16 kb

Psihiatrul american Jürgen Reusch distingea, pe la jumatatea secolului trecut, 40 de discipline din perspectiva carora ar putea fi studiata comunicarea. Ceea ce a devenit limpede, cu timpul, este faptul ca studierea unui fenomen atit de complex nu se poate epuiza in spatiul nici uneia dintre ele.

 

Aceasta stare de lucruri forteaza la o stricta delimitare a oricarui demers de acest fel, in sensul unei optiuni clar formulate si constant urmarite, privind perspectiva din care se studiaza fenomenul prins sub numele de “comunicare”.


Comunicarea. Avem de-a face cu un termen ambiguu, utilizat pentru a evoca lucruri/situatii dintre cele mai diverse. Doua utilaje comunica (unul transmite un semnal si declanseaza la celalalt executarea unei operatii), doua vai comunica printr-un defileu, doua incaperi comunica printr-o usa, doua generatii comunica prin intermediul genelor. Urcind o treapta intr-o ierarhie imaginara a intelesurilor termenului, vom spune ca animalele comunica intre ele sau cu omul.

 

Deja, in aceste cazuri, fata de cele din prima enumerare, se poate constata existenta semnificarii. Cind insa vorbim despre comunicarea dintre oameni, avem o activitate de creare de semnificatii, mereu noi, uneori surprinzatoare (desi niciodata in afara sistemului, adica a codului!).

 

Apare procesul de semioza, cel definit de Peirce drept "actiune, influenta care constituie sau implica o cooperare intre trei subiecti - de exemplu, un semn, obiectul sau si interpretantul sau - asa  incit o astfel de influenta sa nu poata fi redusa la o actiune intre perechi de subiecti". Ca activitate umana, comunicarea este un proces continuu si dinamic: ea are la baza atitudini care sint intentionale si care implica ideea de schimb.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Relatia dintre comunicare si semiotica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: COMUNICAREsemiotica
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan