Tehnici de comunicare

Incarcat la data: 13 Ianuarie 2012

Autor: smalimberg aniela

Pret: Gratuit

Numar pagini: 11

Tip fisier: zip

Marime fisier: 21919 kb

1. Comunicarea in grup-introducere
    

Grupurile ocupa o pozitie centrala in schema vietii sociale, dar traind cea mai mare parte din viata noastra in grup, incercand sa intram, sa iesim dintr-un grup, sa convietuim intr-un grup, ne obisnuim cu grupul intr-atat incat influenta lui asupra comportamentului nostru devine imposibil de masurat si identificat.


Cu totii stim sau credem ca stim ce este un grup. Fiecare dintre noi apartine unuia sau mai multor grupuri - muncim in grupuri, gandim si luam atitudine prin intermediul grupurilor (in sensul ca suntem influentati in gandirea si atitudinile noastre de grupurile din care facem parte). Cercul de prieteni, echipa de munca, echipa sportiva, familia sunt exemple de grupuri.

Pentru ca o asociere de persoane sa fie numita grup, ea trebuie sa indeplineasca trei conditii:

- persoanele trebuie sa intractioneze si sa comunice intre ele; intrucat aceasta conditie impune contactul fata-in-fata, grupurile sunt in general alcatuite dintr-un numar redus de persoane (pana la 25).

- persoanele trebuie sa aiba constiinta ca apartin grupurilor, ele trebuie sa se perceapa ca formand o unitate sociala; acest sentiment rezulta din faptul ca membrii grupului impartasesc aceleasi convingeri si atitudini si accepta aceleasi norme de grup.

- pentru ca un grup sa existe, membrii sai trebuie sa aiba cel putin un scop comun.

Comunicarea in cadrul grupului poate fi considerata cea mai importanta competenta sociala, cu implicatii in manifestarea si dezvoltarea altor abilitati.

Dintre tipurile de comunicare, poate cele mai importante sunt comunicarea asertiva si comunicarea empatica.


2.Aprofundare

2.1Asertivitatea

Asertivitatea reprezinta capacitatea de a-i influenta pe ceilalti, permitand exprimarea sentimentelor si opiniilor in legatura cu un eveniment, fara a-i blama sau fara a-i considera pe ceilalti drept adversari.

Realizand o analiza a comunicarii asertive, putem prezenta o serie de comportamente necesare in relatiile de grup:
- spune "nu" atunci cand situatia o cere
- poti sa ceri un serviciu
- poti exprima atat emotiile pozitive, cat si pe cele negative
- poti incepe, continua si finaliza o conversatie
- poti avea putere de convingere
- ai curajul sa-ti sustii propriile drepturi
- poti lua cuvantul in apararea cuiva defavorizat, nedreptatit
- asuma-ti responsabilitati
- sustine-ti punctele de vedere


 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Tehnici de comunicare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: COMUNICAREGrupTehnici de comunicare
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan