Calculul si constructia motoarelor cu ardere interna

Incarcat la data: 21 Iunie 2011

Autor: Mitroi Alin

Pret: Gratuit

Numar pagini: 12

Tip fisier: zip

Marime fisier: 40608 kb

BLOCUL MOTOR
a) Rolul. Blocul motor indeplineste rolul de schelet al intregului motor, pe el montandu-se toate organele si subansamblele acestuia. De aceea el este o piesa complicata constructiv si cu masa de aprox. 25...35 % din masa intregului motor.


b)  Solicitari. Blocul motor este supus la actiunea fortelor de presiune a gazelor, fortelor de inertie si momentele acestora, toate, transmitandu-se prin intermediul lagarelor paliere la suportul motorului,   iar de aici la sasiul automobilului. Totodata apar solicitari suplimentare datorate incarcarii termice si strangerii la montaj a diferitelor piese. Nu este supus la uzura, decat daca cilindrii sunt alezati direct in bloc.


c) Cerinte: - mare rigiditate si stabilitate dimensionala; - masa redusa si forma constructiva simpla; - sa permita acces usor la subansamblele montate pe acesta; - gabarit si pret de cost reduse.


d) Constructie:Partile componente ale blocului motor sunt blocul cilindrilor si carterul superior. La motoarele racite cu apa acestea formeaza, de regula, un corp comun , fiind simultan turnate. La motoarele racite cu aer cilindrii sunt piese indivi-duale care se fixeaza pe carterul superior cu surub-uri lungi ce prind si chiulasa , sau cu suruburi scur-te . in ambele cazuri  chiulasa poate fi individuala sau pentru un grup de cilindri.


In blocul cilindrilor se executa sau se monteaza cilindrii motorului. Acestia pot fi executati direct in materialul blocului sau pot fi piese separate, adica sunt demontabili. De asemenea uneori la baza blocului cilindrilor se executa. Lagarele arborelui cu came si rampa centrata de ungere, care este o canalizatie cu diametrul de 8...14 mm ce strabate blocul de-a lungul lui de la un capat la altul si din care pornesc alte canale cu diametrul de 6 ..8 mm ce conduc uleiul spre lagarele arborelui cotit si ale arborelui cu came.


In carterul superior se executa, coaxial, lagarele paliere in care se sprijina arborele cotit. Aceste lagare sunt formate dintr-o parte turnata odata cu blocul si una detasabila, numita capac palier. (v.anexa cu desene) Pentru rigidizarea bloc-ului fara marirea exagerata a grosimii peretilor, se recurge la nervurarea blocului in zona lagarelor.


O alta solutie de rigidizare ar fi coborarea planului de separatie a carterului superior de cel inferior, fata de planul de separare al lagarului. in acest caz fortele sunt preluate de un volum mai mare de me-tal, dar creste inaltimea si masa motorului.


De regula la partea din fata a blocului se monteaza meca-nismul de antrenare al distributiei, iar la parea din spate carterul ambreiajului.


La partea superioara a blocului se dispune chiulasa cu garnitura de chiulasa, iar la partea inferioara, baia de ulei prin intermediul garniturii sale.Mai exista, pe partile laterale ale blocului motor, suprafete prelucrate prin aschi-ere pe care se monteaza: filtrul de ulei, manocon-tactul, pompa de alimentare.in anexa lucrarii de fata se prezinta si alte constructii de bloc motor.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Calculul si constructia motoarelor cu ardere interna". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan