Cuartul

Incarcat la data: 06 Mai 2010

Autor: rohian alexandru

Pret: 50 credite

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 78 kb

5 (1 review)

Este un dispozitiv functional cu multe aplicatii atat in electronica profesionala cat si in cea de consum. Functionarea cuartului are la baza fenomene de polarizare piezoelectrica(modificarea starii de olarizare electrica sub actiunea tensiunilor mecanice),acestea fiind o caracteristica a materialelor dielectrice care cristalizeaza in retele de cristalizare fara centre de simetrie a sarcinilor electrice.

In cazurile cand exista un centru de simetrie a sarcinilor intr-un monocristal dielectric,la aplicarea unui camp electric dimensunile monocristalului cresc indiferent de sensul campului iar la aplicarea unor tensiuni mecanice se modifica doar dimensiunile geometrice (starea de polarizare electrica ramane neschimbata).Materialele dielectrice cu aceste ultime proprietati se numesc electrostrictive. Cristalul de cuart este un bioxid de siliciu cristalizat trigonal-trapezoidal levogir sau dextrogir


Cuartul (cunoscut si sub denumirea stiintifica ?-Cuart) este un mineral raspandit in scoarta terestra, care are compozitia chimica SiO2 cristalizand in sistemul trigonal.


Proprietati
In stare pura cuartul este incolor, impuritatile din cristal determina culoarea mineralului. Cuartul cristalizeaza frecvent in goluri existente in roci numite geode. Clivajul este inexistent in spartura avand o culoare sidefie, are valoarea 7 pe scara duritatii lui Mohs.inainte de descoperirea proprietatii sale piezoelectrice, cuartul a fost utilizat ca piatra in bijuterii.Din punct de vedere optic el poate fi usor confundat cu calcitul, de care se deosebeste prin duritatea sa mai mare (7) valoarea refractiei duble mai reduse si nu reactioneaza ca si calcitul cu (HCl) acidul clorhidric.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cuartul". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: electronica aplicata