Cuniculicultura

Incarcat la data: 14 Ianuarie 2012

Autor: bubulina creatza

Pret: 80 credite

Numar pagini: 29

Tip fisier: zip

Marime fisier: 280883 kb

Introducere

Cresterea iepurilor, ca ramura a productiei zootehnice, cunoaste in ultimii ani in tara noastra o dezvoltare puternica, datorita sporirii cererii de carne de iepure si blanite, atat pe piata interna cat si la export. Orientarile actuale prevad extinderea si marirea numarului de crescatorii, precum si infiintarea unor ferme moderne.
    

Importanta economica a cresterii iepurilor se datoreaza atat produselor care se obtin de la acestia, cat si insusirilor biologice valoroase ale aceste specii. Produsele care se obtin de la iepuri sunt: carnea, blanitele, pieile si parul.
      

Carnea de iepure, dupa gust si aspect, se aseamana cu carnea de pasare. Are un grad ridicat de digestibilitate, valoare nutritiva mare, suculenta si gust placut. Randamentul la taiere la iepuri este de 65 – 70 %.
       

Pielicelele argasite, rezultate ca produs secundar de la sacrificarea iepurilor pentru carne, sunt usoare, calduroare si ieftine, fiind folosite la confectionarea unor articole de imbracaminte ( haine imblanite, caciuli, gulere de blana etc. ).
       

Pielicelele tabacite se folosesc la confectionarea diferitelor articole de galanterie, ca manusi, genti sau incaltaminte pentru copii.
      

Parul provenit de la iepuri se foloseste la fabricarea fetrului pentru palarii. Iepurii sunt folositi si ca animale de lborator in cercetarile din domeniul biologiei.
 

Iepurii de casa au si unele insusiri biologice, deosebit de avantajoase pentru crestere, in comparatie cu alte specii de animale domestice, si anume:
-    Prolificitatea  la iepuri este foarte ridicata. O iepuroaica fata de 3-6 ori pe an, si in mod obisnuit se obtin 3-7 pui la o fatare. Numarul de produsi obtinuti de la o iepuroaica, intr-un anu, este de 25-35;
-    Precocitatea iepurilor este mare. Ei realizeaza in primele 180 de zile de la nastere o crestere a greutatii de 60-90 ori. La varsta de 7-8 luni iepuroaicele sunt apte pentru monta; la 3-4 luni iepurii au o dezvoltare corporala care permite sacrificarea lor pentru carne (2,5-3 kg). In cazul valorificarii pentru carne, la descendentii unei iepuroaice se pot obtine 40-50 kg anual;
-    alta insusire valoroasa a iepurilor consta in capacitatea lor ridicata de valorificare a hranei. Iepurii realizeaza un kg spor in greutate cu 3-4 U.N., valorificand foarte bine nutreturile vegetale ieftine, suculentele si fibroasele;

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cuniculicultura". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CRESTEREFERMEiepuri
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan