Dinu Lipatti

Incarcat la data: 15 Iunie 2011

Autor: Raul Amz

Pret: Gratuit

Numar pagini: 5

Tip fisier: zip

Marime fisier: 162426 kb

Dinu (Constantin) Lipatti s-a nascut la 19 martie 1917 in Bucuresti. A fost un celebru pianist, compozitor si pedagog roman, situat printre marii pianisti ai lumii.


Parintii sai erau muzicieni: tatal, violonist care studiase cu Sarasate si Flesch, mama era pianista. Nasul sau era George Enescu. Lipatti a inceput studiul pianului la varsta de 4 ani, cu mama sa. La 8 ani devenise elevul lui Mihail Jora, iar de la 11 ani a studiat cu Florica Musicescu, la Conservatorul din Bucuresti.


La varsta de 16 ani a participat la concursul international de pian de la Viena. Din juriu faceau parte mari personalitati ale vremii: Alfred Cortot, Rahmaninov, Arrau, Backhaus. In runda finala s-a decis premiul I intre Lipatti si polonezul Boleslav Kon. Pentru ca acesta din urma era la limita maxima de varsta a concursului si nu ar mai fi putut participa in editiile viitoare, iar Lipatti era foarte tanar, au decis sa acorde premiul I polonezului, iar Lipatti a primit premiul II la egalitate cu Mykyscha Taras din URSS. Printre finalisti erau si Gina Bachauer si Gyorgyi Sandor. Criteriul acestei alegeri l-a infuriat pe Cortot, despre care se spune ca s-ar fi retras din juriu, in urma acestei decizii.


Un an mai tarziu, Lipatti a plecat la Paris pentru a studia cu Cortot, printre profesorii sai numarandu-se si Charles Münch, Nadia Boulanger si Paul Dukas. In 1939 a revenit la Bucuresti si a petrecut anii razboiului dand lectii de pian si scriind muzica si cronici muzicale.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Dinu Lipatti". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Dinu Lipattipianistcompozitor
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...