Futurismul

Incarcat la data: 28 Ianuarie 2012

Autor: Leonte Stefan

Pret: 50 credite

Numar pagini: 5

Tip fisier: zip

Marime fisier: 841108 kb

Futurismul este un curent artistic cat si literar aparut in Italia ca reactie fata de conservatorismul artei traditionale. Evoluand in paralel si in stransa legatura cu cubismul, care-si propune sa inregistreze diferete fatete ale aceluiasi obiect, futurismul vrea sa inglobeze in acelasi spatiu, diferitele aspecte ale momentelor  miscarii unui obiect.

 

Spre deosebire de modul de reprezentare cubista, futurismul introduce factorul timp, tabloul cuprinzand traiectoria spatiala a obiectului sau a fiintei dinamice. Descompunerea miscarii se traduce in imagine printr-o translatie a formelor care se imprima in lucrare. Se ajunge la multiplicarea volumelor astfel incat fiecare indica schimbarea in timp si spatiu a volumului concret. in “Dinamismul unui catel in lesa” (1912) de Giacomo Balla, miscarea este sugerata prin intermediul multiplicarii labelor cainelui, a picioarelor femeii si a lesei.

 

In primul manifest al futurismului publicat de F. T. Marinetti in ziarul parizian “Le Figaro” , la 20 februarie 1909,  se scrie transant : “Noi afirmam ca frumusetea lumii s-a imbogatit cu o noua frumusete : frumusetea vitezei. Un automobil de curse cu caroseria lui impodobita cu tevi groase, asemanatori unor serpi cu respiratie exploziva…, un automobil urland, care pare ca goneste pe mitralii, e mai frumos decat Victoria de la Samothrake”. Futurismul se declara inca de pe acum impotriva oricarei institutii a trecutului sau prezentului : muzee, academii de arta, morala sau politica, etc. 
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Futurismul". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ITALIAcurent artisticfuturism
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan