Masuri de refacere a capacitatii de efort in handbal

Incarcat la data: 15 Iunie 2010

Autor: Radauceanu Daniela

Pret: 50 credite

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 13 kb

In procesul de instruire relatia efort-odihna are o importanta considerabila. In handbal obtinerea performantelor nu este posibila decat daca in paralel cu exigentele privind volumul si intensitatea efortului se actioneaza prin metode si masuri de refacere, de restabilire a potentialului biologic al sportivului. Prin refacere se intelege partea componenta a procesului de antrenament care reuneste ansamblul mijloacelor naturale sau artificiale, utilizate in scopul accelerarii proceselor de reechilibrare a homeostaziei organismului.

Refacerea vizeaza restabilirea starii de echilibru a mediului intern si a parametrilor functionali, avute inainte de efort si chiar depasirea acestora, in sensul optimizarii lor in cadrul fenomenului de supracompensatie.
Recuperarea organismului dupa efort se adreseaza acelor situatii in care, in timpul efortului a fost lezata pana la limita fiziopatologicului, integritatea morfo-functionala a organismului.

Sustinerea efortului consta in actiunile intreprinse asupra organismului, in scopul desfasurarii efortului fizic cu maxima eficienta si minima uzura biologica.

Daca se acorda atentie doar parametrilor incarcaturii sau daca procesele de refacere post-efort sunt deficiente, este inevitabila o diminuare a rezervelor energetice ale organismului sportivului, ceea ce conduce la o scadere a capacitatii de performanta. in acest sens, trebuie avut in vedere decalajul temporal dintre efort si refacere, precum si evaluarea influentei exercitiului prealabil asupra efortului ulterior. Privita in acest mod, refacerea reprezinta o rezerva de performanta, dar si o sursa de sanatate si reconfortare dupa efort.

Principii generale ale refaceri:
a) Refacerea este o componenta a antrenamentului sportiv, constituind cu efortul propriu-zis cele doua laturi esentiale ale procesului de pregatire:
- componenta de munca (ergotropa) – efortul;
- componenta de refacere (trofotropa) – cu durata de cateva minute (refacerea intra-efort, pana la cateva saptamani);
b) Refacerea se adreseaza unui organism sanatos, integru si are un caracter strict individualizat. Individualizarea tine cont de sex, varsta, stare de antrenament etc.;

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Masuri de refacere a capacitatii de efort in handbal". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: RefacereHANDBALEDUCATIE FIZICARange Rover Sport