REFERAT DIVERSE: FULGII DE PORUMB

Incarcat la data: 04 Noiembrie 2008

Autor: luminita carol

Pret: 50 credite

5 (1 review)
Fulgii de porumb Planta cerealiera de mare productivitate, porumbul ocupa locul al doilea in ierarhia mondiala, dupa grau si inaintea orezului. in tara noastra porumbul ocupa primul loc in productia agricola,atat sub aspectul suprafetei, cat si al recoltelor. Pana in trecutul apropiat valorificarea alimentara a porubului se rezuma la procesare de malai in conditii rudimentare in peste 5000 d mori, alaturi de utilizarea unor cantitati mici pentru fabricarea de amidon si de spirit. In ultimii ani, atat pe plan national, cit si mondial, se inregistreaza o diversificare si prelucrare multilaterala in conditii industriale a porumbului, introducandu-se tehnologii noi. Valoarea energetica a porumbului este de 355kcal/100g (la o umiditate de 15%), superioara celei a fainurilor de grau, orez si secara. Digestibilitatea este, de asemenea, superioara. Cele de mai sus se atribuie continutului ridicat de amidon, de peste 60%, a elui de proteine de cca 10% si de ulei de cca 5% la o uiditate de 15% a bobelor. Tehnicile actuale de macinis permit recuperarea avansata a germenilor si obtinerea din acestia a unui ulei dietetic, precum si fractionarea pe ponderea continutului amidonos sau proteic, in functie de cerinte. In tara noastra, noile tipuri de mori de 35 si 70t/24 ore realizeaza prelucrarea porumbului in conditii calitativ superioare, cu separarea a 8...10% germeni, 72% malai furajer si 5% tarate. Prin introducera degerinarii s-a realizat, in aceasi timp, o prelungire a conservabilitatii malaiului. Conform noilor tehnologii din tara noastra degerminaraea se efectueaza in doua trepte. Dupa prima degerminare rezulta un amestec de crup, praf si germni. Amestecul este supus unei cerneri cu o sita plana cu doua pasaje. De aici prima fractiun este supusa din nou degerminarii la o viteza periferica a rotorului cu paleti de 17...20m/s. Distanta dintre paletele statorului si ai rotorului se regleaza la 20...25mm si inclinarea paletelor la 5...10. In felul acesta se urmareste realizarea unei dislocari maxime a germenilor si obtinerea unor crupe cu dimensiuni cat mai mari. Fractiunea a doua se dirijeaza la un separator in cascada pentru extragerea particulelor usoare si trimiterea amestecului de germeni si crupe la o masa densimetrica. Crupele rezultate de la degerminator sunt sortate cu ajutorul unei site plane, cu redirijarea unor fractiuni pentru o noua degerminare si separare cu cascada si mese densimetrice. Crupele mici rezultate in urma acestor operatiuni sunt trimise pentru macinare, iar particulele cu dimensiunile cele mai mici reprezinta malaiului fin. Pentru moara de 35t/24h sectia de degerminare este prevazuta cu doua degerminatoare, trei separatoare in cascada, doua site plane si doua mese densimetrice.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "REFERAT DIVERSE: FULGII DE PORUMB". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.